Restanțele românilor la bănci sunt în CREȘTERE. De ce nu se simt creșterile salariale din ultimii ani

0
7
restantele-romanilor-la-banci-sunt-in-crestere.-de-ce-nu-se-simt-cresterile-salariale-din-ultimii-ani
Restanțele românilor la bănci sunt în CREȘTERE. De ce nu se simt creșterile salariale din ultimii ani

Tot mai mulți români întâmpină dificultăți în achitarea ratelor bancare, iar asta se întâmplă deoarece există un dezechilibru din ce în ce mai mare între creșterea veniturilor și evoluția costului vieții.

Datele oficiale indică o faptul că restanțele românilor la creditele bancare sunt în creștere, în ciuda majorării salariului mediu net.

La cât a ajuns rata creditelor neperformante

Conform celor mai recente statistici publicate de Banca Națională a României, în luna martie 2025, rata creditelor neperformante a ajuns la 2,53%, comparativ cu 2,48% cât era la finalul anului precedent. În paralel, numărul persoanelor cu întârzieri la plata ratelor a depășit 240.000, în creștere cu peste 30% față de acum patru ani.

Pe fondul inflației ridicate, care rămâne peste pragul de 5%, și al dobânzilor mari, tot mai mulți debitori apelează la soluții de refinanțare sau renegociere a condițiilor contractuale. Astfel, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), informează că în primele luni ale anului aproximativ 1.500 de consumatori au solicitat sprijin pentru restructurarea creditelor restante.

Liviu Fenoghen, directorul CSALB, subliniază că soluțiile propuse în cadrul negocierilor sunt adaptate situației fiecărui client. Reducerile de dobândă, eliminarea comisioanelor sau ajustarea marjei de dobândă sunt printre cele mai frecvente măsuri care pot reduce semnificativ valoarea ratei bancare lunare.

„Consumatorii se confruntă cu o presiune tot mai mare, în special în cazul creditelor de consum – carduri de credit, overdrafturi sau împrumuturi rapide. Scăderea puterii de cumpărare se face resimțită, iar efectele inflației se reflectă direct în capacitatea de plată a populației”, a declarat și Irina Chițu, directorul unui comparator bancar.

În prezent, din totalul creditelor acordate populației – estimate la peste 243 de miliarde de lei – peste 4 miliarde sunt înregistrate ca restanțe.

CITEȘTE ȘI:

Românii depun PLÂNGERI împotriva băncilor din cauza ratelor tot mai ridicate

Românii nu își permit alimente de bună calitate. Țara noastră este în topul SĂRĂCIEI alimentare din Uniunea Europeană

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.