Echipa departamentului DOGE condus de Elon Musk ar folosi inteligența artificială pentru a supraveghea comunicațiile angajaților federali din Statele Unite, căutând semne de ostilitate sau lipsă de loialitate față de președintele Donald Trump și agenda sa, au declarat două persoane la curent cu chestiunea.
Informația a fost transmisă de oficiali din Administrația Trump unor angajați ai Guvernului american, conform Reuters.
Echipa DOGE ar folosi, de asemenea, aplicația Signal pentru a comunica, potrivit unei alte persoane la curent cu chestiunea, încălcând regulile federale de păstrare a evidențelor, deoarece mesajele pot fi setate să dispară după o perioadă de timp.
În plus, DOGE a implementat „puternic” chatbot-ul Grok AI al lui Musk ca parte a muncii lor de reducere a administrației federale, a mai spus persoana respectivă.
„Aveți grijă ce spuneți, ce tastați și ce faceți”
La Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), de exemplu, unii manageri au fost informați de către persoane numite de Donald Trump că echipa lui Musk implementează AI pentru a monitoriza lucrătorii, inclusiv monitorizarea mesajelor pentru a identifica remarci considerate ostile lui Trump sau Musk, au spus cele două persoane.
Oficialii numiți de Trump în posturi de conducere la EPA le-au spus managerilor că DOGE folosește AI pentru a monitoriza aplicațiile și software-ul de comunicare, inclusiv Microsoft Teams, care este utilizat pe scară largă pentru apeluri și chat-uri virtuale, au spus cele două surse familiarizate cu situația.
„Ni s-a spus că ei caută mesaje anti-Trump sau anti-Musk”, a declarat o a treia sursă familiarizată cu chestiunea.
Oficialii numiți de Trump au spus că DOGE va căuta să identifice persoanele a căror muncă nu se aliniază cu misiunea administrației, au spus primele două surse.
„Aveți grijă ce spuneți, ce tastați și ce faceți”, a spus un manager, potrivit uneia dintre surse.
Kathleen Clark, expert în etică guvernamentală la Universitatea Washington din St. Louis, a declarat că perspectiva supravegherii angajaților este îngrijorătoare.
„Sună ca un abuz de putere guvernamentală pentru a suprima sau descuraja mesajele care nu îi vin pe plac președintelui Statelor Unite”, a spus ea.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …