Roboți ucigași în războiul ruso-ucrainean. Germania va furniza Ucrainei noi drone Mini-Taurus cu inteligență artificială

0
3
roboti-ucigasi-in-razboiul-ruso-ucrainean.-germania-va-furniza-ucrainei-noi-drone-mini-taurus-cu-inteligenta-artificiala
Roboți ucigași în războiul ruso-ucrainean. Germania va furniza Ucrainei noi drone Mini-Taurus cu inteligență artificială

Compania germană Helsing va furniza Ucrainei 4.000 de drone cu inteligență artificială. Aceste drone, supranumite Mini-Taurus, vor fi echipate cu sisteme moderne care le fac practic invulnerabile la sistemele rusești de război electronic și interferența GPS.

Drona minitaurus/FOTO:X/Nexta

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a confirmat livrarea de drone în Ucraina.

Se așteaptă ca Ucraina să primească primele drone în următoarele câteva săptămâni, cu livrări în masă de câteva sute de unități pe lună începând din decembrie.

Helsing, activă în Ucraina din 2022, este specializată în tehnologii avansate de apărare și a obținut o comandă în septembrie 2024 pentru a produce 4.000 de drone de atac echipate cu inteligență artificială pentru Ucraina. Fondată în 2021, compania a contribuit, de asemenea, la modernizarea sistemelor de război electronic Eurofighter ale Germaniei, la infrastructura AI pentru Future Combat Air System și la diverse proiecte navale și terestre.

Finanțarea a venit în cadrul unui program de modernizare inițiat de guvernul federal german.

„Sunt foarte mulțumit că livrarea acestor drone dotate cu inteligență artificială începe chiar acum”, a declarat Pistorius.

Aceste drone sunt capabile să țintească „obiective militare ruse de înaltă prioritate, cum ar fi centre de comandă sau facilități logistice”.

„Ele analizează în mod independent teritoriul, își recunosc locația pe baza a mii de markeri și ajută operatorii să mențină cursul chiar și în condiții meteorologice nefavorabile sau în zone bombardate”, a declarat pentru Bild o sursă din industria de apărare.

Denumite „mini-Taurus”, aceste drone au o rază de acțiune de patru ori mai mare decât dronele kamikaze utilizate anterior în Ucraina și se pare că posedă suficientă putere explozivă pentru a distruge tancurile rusești.

Robert Habeck, vicecancelar și ministru al economiei al Germaniei, candidat la funcția de cancelar din partea Partidului Verzilor, a promis să furnizeze Ucrainei rachete Taurus dacă va fi ales în locul actualului cancelar Olaf Scholz.

Roboții ucigași au sosit pe câmpul de luptă ucrainean

Dronele ghidate de computer au început să joace un rol crucial în lupta contra armatei ruse. Producătorii de drone din Kiev au accelerat producția de drone autonome, ieftine și aproape imposibil de blocat electronic, iar aceasta ar putea schimba radical echilibrul de putere în războiul cu Rusia, scrie The Wall Street Journal.

Furnizorii ucraineni au început să crească producția la scară industrială, iar Kievul va primi în curând zeci de mii de computere miniaturizate de la Auterion, care vor echipa dronele de pe linia frontului. În paralel, compania Vyriy Drone, un startup ucrainean, anunță că va începe producția în masă de drone autonome, având în plan câteva mii de unități începând din această lună, noteză WSJ.

Aceste drone au un rol esențial în strategia Ucrainei de a-și apăra teritoriul, mai ales având în vedere disproporția de forțe față de armata rusă. Cu un sfert din populația Rusiei, Ucraina se bazează pe tehnologia avansată pentru a contracara valurile de tancuri și infanterie rusești. Dronele ghidate de computer oferă un avantaj crucial, reducând semnificativ numărul de oameni necesari pentru a executa operațiuni complexe, cum ar fi identificarea și lovirea țintelor.

Dronele, alternativă ieftină la artileria scumpă

Un alt avantaj important al dronelor autonome este costul lor scăzut. În comparație cu rachetele sau obuzele de artilerie, dronele sunt o alternativă mult mai ieftină, un factor decisiv în contextul unui conflict de durată. De altfel, producția pe scară largă de drone autonome ar putea ajuta Ucraina să își mențină apărarea, chiar dacă susținerea financiară internațională ar scădea.

Un alt obstacol cu care se confruntă dronelor ucrainene a fost bruiajul electronic rusesc. Acesta poate tăia semnalul dintre operator și dronă, dar tehnologia autopilot ajută la depășirea acestei contramăsuri, prin integrarea unui sistem de control direct în dronă, folosind un minicomputer ieftin. Acest sistem poate evita blocajele electronice și poate permite dronelor să rămână eficiente pe câmpul de luptă.

Producătorii de drone din Ucraina au demonstrat o agilitate uimitoare în fața provocărilor. În timp ce marile companii de armament din Rusia sunt giganți industriali, antreprenorii ucraineni lucrează sub presiunea constantă a atacurilor rusești și au reușit să creeze un ecosistem industrial inovator. Fabricile de dimensiuni mici, multe dintre ele sub amenințarea bombardamentelor, se concentrează pe componentele esențiale, precum elice, motoare și camere video, iar cu ajutorul guvernului și al organizațiilor caritabile, dronele sunt livrate rapid pe front.

Aceste progrese tehnologice sunt însoțite de dezvoltarea unor noi capacități, cum ar fi controlul mai multor drone simultan de către un singur pilot. Auterion colaborează cu startup-ul ucrainean Swarmer pentru a aduce roiuri autonome de drone pe câmpul de luptă, o evoluție care ar putea schimba complet modul în care sunt purtate conflictele din viitor.

Rusia nu stă degeaba

În fața acestui avans rapid al tehnologiei, Rusia nu stă degeaba. Armata rusă utilizează și ea drone ghidate de computer, iar video-uri care prezintă drone rusești cu fibră optică pentru a evita bruiajul și pentru a transmite un semnal video mai clar au început să circule pe internet. Totuși, diferența majoră între cele două tabere o constituie viteza de inovare: Ucraina a demonstrat o capacitate mult mai mare de adaptare rapidă la tehnologiile emergente, în timp ce Rusia se confruntă cu dificultăți în a-și crește producția de masă.

Astfel, în timp ce dronele rusești sunt încă sensibile la echipamentele de război electronic care pot tăia semnalul, noile tehnologii ucrainene permit dronelor să acționeze eficient și în fața acestor contramăsuri. Controlul automat al dronelor le permite să lovească ținte chiar și din spatele obstacolelor, rezolvând astfel problemele cauzate de bruiajul electronic.

În final, perspectiva unei producții în masă de drone autonome ar putea reprezenta un salt cu adevărat semnificativ în strategia de apărare a Ucrainei, punând pe cer pe linia frontului un număr considerabil de „roboți ucigași” care să răspundă provocărilor impuse de invazia rusă, conchide WSJ.