ROMÂNIA a depășit Polonia la PIB per capita. „Suntem de mult peste Ungaria, Croația sau Grecia”

0
3
romania-a-depasit-polonia-la-pib-per-capita.-„suntem-de-mult-peste-ungaria,-croatia-sau-grecia”
ROMÂNIA a depășit Polonia la PIB per capita. „Suntem de mult peste Ungaria, Croația sau Grecia”

Ultimele cifre arată că România a depăşit Polonia la PIB per capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare, a declarat Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), în cadrul Conferinței Concordia.

„România a depăşit Polonia la PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare la ultimele date, din 2023. Creşterea economică mai mare a fost în ţările europene care au adoptat cota unică de impozitare”, a spus Ionuț Dumitru la Conferinţa Concordia „Sistemul Fiscal din România: Prosperitate, convergenţă și sustenabilitate fiscal-bugetară”.

Profesorul a evidențiat că, dintre cele 14 țări europene care au înregistrat scăderi ale PIB per capita față de media UE, toate au aplicat un sistem de impozitare progresiv.

„PIB-ul pe capita în România a avut o evoluție spectaculoasă. Dacă ne uităm pe cifre, o să vedem că România a avut o creștere a poziționării sale în Europa de la ultimul loc în anul 2000 în termeni de PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare, o creștere de 51,5 puncte procentuale din PIB.
Față de media Uniunii Europene, care este 100%, România astăzi are 77,9% din media Uniunii Europene la PIB per capita. Am depășit și Polonia. Ultimele revizuiri de date arată că România este deja peste Polonia în 2023. România este peste Polonia, care este la 77,3, peste Ungaria, care este la 76,7, peste Croația, peste Slovacia, Letonia, Grecia și la mare distanță de Bulgaria, cu care în anii 2000 concuram la cine este ultimul în clasament”, a declarat Ionuț Dumitru.

Acesta a explicat creșterea rapidă a economiei românești prin investiții străine semnificative, politici fiscale favorabile și un ritm susținut de dezvoltare în sectoare-cheie.

PIB per capita este principalul indicator al nivelului de trai dintr-o țară. Acesta reprezintă produsul intern brut, adică valoarea adăugată produsă de o economie, raportat la numărul de locuitori dintr-o ţară şi semnifică, astfel, producţia medie de valoare adăugată a unui locuitor dintr-o ţară.

Salariul mediu anual ajustat a fost de 17.739 de euro în 2023, în România, peste valorile din Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro) și apropiindu-se de cel din Polonia (18.054 de euro), potrivit Eurostat. Salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă în Uniunea Europeană a fost de 37.900 de euro, în creștere cu 6,5% față de 35.600 de euro în 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.