Rusia avertizează că noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear

0
15
rusia-avertizeaza-ca-noua-baza-americana-din-polonia-creste-nivelul-pericolului-nuclear
Rusia avertizează că noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear

Rusia a avertizat joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general de pericol nuclear, relatează Reuters. Situată în oraşul Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, parte a unui scut antirachetă NATO mai amplu, această bază aeriană, dotată cu scutul antirachetă „Aegis Ashore”, capabil să intercepteze rachetele balistice cu rază scurtă și intermediară de acțiune, a fost inaugurată la 13 noiembrie.

Baza americană antirachetă a fost inaugurată pe 13 noiembrie FOTO PROFIMEDIA

„Sincer, acesta este un nou pas provocator într-o serie de acţiuni profund destabilizatoare ale americanilor şi aliaţilor lor din Alianţa Nord-Atlantică în sfera strategică. Acest lucru duce la subminarea stabilităţii strategice, la creşterea riscurilor strategice şi, ca urmare, la o creştere a nivelului general de pericol nuclear”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Zaharova a ținut să precizeze că baza se află pe o listă de ţinte a Rusiei pentru o posibilă distrugere, dacă este necesar.

„Având în vedere natura şi nivelul ameninţărilor reprezentate de astfel de instalaţii militare occidentale, baza de apărare antirachetă din Polonia a fost adăugată de mult timp pe lista ţintelor prioritare pentru o posibilă distrugere, care, dacă este necesar, pot fi executate cu o gamă largă de arme avansate”, a spus ea.

Scutul antirachetă NATO include situri în Polonia şi România, precum şi distrugătoare ale marinei americane desfăşurate la o bază navală din Spania şi un radar de avertizare timpurie amplasat în Turcia, potrivit NATO, care spune că scutul este pur defensiv.

Polonia a reacționat la aceste afirmații, prin purtătorul de cuvânt al MAE polonez, Pawel Wronski, care a subliniat scopul pur defensiv al acestor rachete.

„Scopul său este de a intercepta rachetele balistice, în special din partea țărilor ale căror politici se bazează pe amenințări constante și declarații privind potențiale invazii. Dacă Rusia își reînnoiește amenințările, înseamnă că, în viitor, SUA și NATO vor trebui să consolideze apărarea aeriană de-a lungul întregului flanc estic pentru a face ca astfel de amenințări să fie nerealiste”, a declarat Wroński.

El a adăugat că amenințările Rusiei se bazează pe asumpții incorecte, argumentând că Moscova susține că baza găzduiește arme nucleare, „ceea ce este absurd”.

Rusia a lansat acest avertisment joi, la câteva ore după ce a lansat un atac asupra orașului Dnipro, inclusiv cu ceea ce a susținut a fi o rachetă experimentală avansată.

Potențialul mesaj al Moscovei

Imagini neclare de pe camerele de securitate din orașul Dnipro, au arătat momentul în care rachetele au căzut peste Iuzhmaș, un proeminent producător ucrainean de componente pentru rachete. 

Experții au apreciat că utilizarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) sau a altei arme similare avansate cu rază lungă de acțiune pentru a livra explozibili convenționali a fost foarte costisitoare, dar a avut probabil rolul de a ilustra modalitatea în care Moscova ar putea escalada dramatic conflictul.

Ruth Deyermond, lector senior în securitate post-sovietică la King’s College London , a declarat pentru MailOnline: „Această lovitură nu are valoare militară evidentă – ar putea atinge aceleași obiective fără a sacrifica un ICBM. Se pare că se vrea un semnal pentru Occident a ce ar putea face Rusia dacă ar decide să lanseze o rachetă cu focoase nucleare.

„Dar este de fapt un semn de slăbiciune”, a adăugat ea. „Guvernul rus știe ce s-ar întâmpla dacă ar încerca să folosească orice tip de armă nucleară, așa că trebuie să recurgă la cacealma”.

Atacul rusesc de joi a vizat întreprinderi și infrastructură critică, au anunțat forțele aeriene ucrainene, într-un moment de escaladare în războiul ce se apropie de trei ani.

O parte din rachetele rusești au lovit orașele Kremenciuk și Mirhorod, în timp ce zone din regiunile Kiev, Odesa și Sumy au suferit pene de curent, după ce rețeaua electrică a cedat.

NATO a ridicat avioane de război F-16 deasupra Poloniei vecine, iar sistemele de apărare aeriană și radar de la sol au fost puse în „cea mai înaltă stare de alertă” în timpul atacului. Forțele aeriene ucrainene au raportat că apărarea aeriană a doborât șase rachete de croazieră Kh-101.