Rusia rămâne „cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa NATO, avertizează Mark Rutte

0
3
rusia-ramane-„cea-mai-semnificativa-si-directa-amenintare”-la-adresa-nato,-avertizeaza-mark-rutte
Rusia rămâne „cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa NATO, avertizează Mark Rutte

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat înainte de summitul de la Haga că Rusia rămâne principala amenințare la adresa alianței, invocând colaborarea Moscovei cu China, Coreea de Nord, Iran și Belarus.

Rutte a afirmat că Rusia este în continuare cea mai mare amenințare pentru NATO FOTO Profimedia

„Moscova continuă să ducă un război împotriva Ucrainei, cu sprijinul Coreei de Nord, Iranului, Chinei și Belarusului”, a spus Rutte.

Secretarul general a precizat că liderii alianței urmează să adopte, la summitul de la Haga din 24-25 iunie, un plan istoric de investiții în apărare, care va include un nou prag de 5% din PIB alocat apărării, precum și o angajare consolidată în sprijinul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

„Toți liderii vor lua decizii curajoase pentru a consolida apărarea noastră colectivă, transformând NATO într-o alianță mai puternică, mai echitabilă și mai letală”, a declarat Rutte în conferința de presă care a precedat summitul. „Este un salt ambițios, istoric și esențial pentru securitatea viitorului nostru.”

Ce prevede planul

Potrivit lui Rutte, planul prevede creșteri semnificative ale sistemelor de apărare aeriană, tancurilor, vehiculelor blindate și artileriei, ca răspuns la peisajul tot mai complex al amenințărilor, în special războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

„Vedem zilnic teroarea mortală a Rusiei din aer asupra Ucrainei. Trebuie să fim capabili să ne apărăm de astfel de atacuri”, a adăugat el.

Secretarul general a avertizat că NATO trebuie să acționeze cu urgență pentru a se pregăti pentru amenințările viitoare, menționând evaluări potrivit cărora Rusia ar putea reconstitui o capacitate militară suficientă pentru a provoca NATO în următorii cinci ani. „Mediul nostru de securitate s-a schimbat – și nu în bine. Amenințările cu care ne confruntăm astăzi impun să facem mult mai mult”, a afirmat Rutte.

El a subliniat că noul plan de investiții în apărare va fi revizuit în 2029, cu raportări anuale pentru a-i asigura credibilitatea.

Sprijinul pentru Ucraina

Rutte a insistat că NATO rămâne angajată în sprijinul Ucrainei și a reafirmat poziția fermă a alianței potrivit căreia „drumul Ucrainei către aderarea la NATO este ireversibil”. Potrivit acestuia, statele membre au promis peste 35 de miliarde de euro (40,6 miliarde de dolari) în ajutor militar pentru Ucraina în prima jumătate a anului 2025, în creștere față de cele 20 de miliarde anunțate la începutul acestui an.

Președintele Volodimir Zelenski participă la summit și va avea mai multe întâlniri cu liderii NATO. Totuși, Consiliul NATO-Ucraina nu va fi convocat, o decizie considerată parte a eforturilor de a menține un format restrâns al summitului, măsură destinată să-l mulțumească pe președintele american Donald Trump.

Summitul, redus la doar 24 de ore, are o singură sesiune majoră dedicată cheltuielilor pentru apărare. Oficiali europeni citați de Politico au spus că acest format a fost conceput pentru a-i oferi lui Trump un succes clar, având în vedere că liderul american este așteptat să revendice angajamentul de 5% ca o victorie personală. Statele Unite ar urma însă să fie exceptate de la aplicarea acestui prag.

Dacă summiturile anterioare au avut în centru invazia Rusiei în Ucraina, comunicatul comun din acest an ar putea evita referirile explicite la război.

În cadrul conferinței, Rutte a precizat că documentul final, convenit de ambasadorii NATO, conține „formulări importante” despre Ucraina, inclusiv în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare până în 2035.

„Este un angajament clar al aliaților”, a spus Rutte.