Rutte reorganizează NATO. Vrea să elimine două departamente și să taie zeci de posturi de la sediul alianței din Bruxelles

0
7
rutte-reorganizeaza-nato.-vrea-sa-elimine-doua-departamente-si-sa-taie-zeci-de-posturi-de-la-sediul-aliantei-din-bruxelles
Rutte reorganizează NATO. Vrea să elimine două departamente și să taie zeci de posturi de la sediul alianței din Bruxelles

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, reduce locuri de muncă în cadrul alianței ca parte a unei restructurări majore. Noul secretar general, care a preluat conducerea NATO în octombrie anul trecut, intenționează să elimine două departamete și să taie zeci de posturi de la sediul central din Bruxelles, relatează Politico , citând surse.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte/FOTO?EPA/EFE

Când Rutte a preluat funcția de secretar general al NATO anul trecut, înlocuindu-l pe Jens Stoltenberg, care condusese Alianța timp de un deceniu, el și-a folosit discursul „inaugural” pentru a anunța „munca care trebuie depusă” pentru îmbunătățirea NATO.

„Sarcina mea este să mă asigur că vom continua să adaptăm Alianța noastră la o lume mai complexă”, a declarat Rutte.

Fostul prim-ministru olandez nu a pierdut timpul în restructurarea birocrației Alianței. În ultimele luni, a organizat două ședințe interne ale personalului, în cadrul cărora a anunțat un val de schimbări, inclusiv o reducere a departamentelor internaționale ale personalului NATO de la opt la șase. Reducerile includ Divizia de Diplomație Publică, care acționează ca birou de presă al NATO, și Divizia de Management Executiv, „departamentul de resurse umane” al Alianței.

Funcțiile lor vor fi în mare parte absorbite de alte departamente. Însă unele posturi de secretari generali adjuncți — șefi de departamente — pur și simplu „vor înceta să existe”, a confirmat un oficial pentru Politico.

Secretarul general adjunct pentru diplomație publică, Marie-Doha Besanceno, a demisionat în martie, și încă nu a fost găsit un înlocuitor. Carlo Borghini, care conduce departamentul de management executiv, își va pierde și el funcția.

Zeci de posturi vor fi în cele din urmă reduse ca parte a reorganizării, a declarat un alt oficial, adăugând că reducerile „nu par semnificative” și că va fi angajat și personal.

Asta se întâmplă când ai un nou secretar general”, a declarat un fost înalt oficial NATO când a fost întrebat despre planurile de restructurare ale lui Rutte.

El a adăugat că reorganizarea lui Rutte nu este la fel de haotică precum, de exemplu, inițiativa a așa-numitului Departament pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) al miliardarului Elon Musk din SUA, care a dus la concedierea angajaților federali americani și la închiderea unor departamente cu prea puțin sau deloc preaviz, deși în multe cazuri angajații au fost în cele din urmă reangajați.

„Acest lucru este realizat de oameni din interior care înțeleg cu adevărat prioritățile, structurile și procesele existente. Deci este un proces mult mai lung și mai atent decât DOGE”, a spus oficialul.

La sediul NATO din Bruxelles lucrează 4000 de angajați

Sediul NATO se află la Bruxelles și are aproximativ patru mii de angajați, inclusiv aproximativ 1.500 de angajați internaționali, pentru care Rutte este responsabil.

Mulți dintre ei sunt lucrători temporari, adesea tineri angajați cu contracte scurte de șase luni. Doi oficiali actuali au declarat că există o schimbare vizibilă către mai puțini lucrători temporari și posturi mai permanente.

„Este greu să obții consecvență dacă treci încontinuu de la lucrători temporari la lucrători temporari”, a declarat fostul înalt oficial NATO, adăugând că discuțiile despre reducerea dependenței de „personalul pe termen scurt” au avut loc încă dinainte de Rutte.

„Aceștia sunt oameni incredibil de talentați și dedicați și sper că vor avea șansa de a aplica pentru posturi contractuale adecvate, bazându-se pe experiența lor și pe faptul că au deja nivelul corespunzător de autorizare de securitate”, a adăugat oficialul.

Rutte, numit „îmbâlnzitorul” președintelui american Donald Trump pentru capacitatea sa de a găsi un teren comun cu imprevizibilul lider american, va petrece următorii trei ani și jumătate asigurându-se că șeful Casei Albe nu părăsește NATO.

Potrivit lui Alexander Mattelaer, cercetător la Universitatea Egmont, Rutte va încerca săptămâna viitoare să-l convingă pe Trump și pe alți aliați că poate face Alianța mai eficientă și poate utiliza resursele „în mod înțelept și economic”.

„Rutte reformează structura personalului de sprijin de la sediul central în conformitate cu ceea ce consideră a fi priorități cheie: și anume, reinvestirea în apărare și realizarea acestui lucru cât mai eficient posibil”, a declarat Mattelaer.

Reducerile, „în strânsă consultare” cu SUA

Secretarul General a fost probabil de acord cu reducerile „în strânsă consultare” cu SUA, a adăugat analistul.

Deși reformele sunt măsuri mai degrabă simbolice și este puțin probabil să elibereze mulți bani, ele reflectă discuțiile în curs dintre țările NATO despre „câți euro și dolari să investească în bugetul civil și câți în armată”.

„Procesul de reorganizare, care implică personalul și este aprobat de Aliați, este în desfășurare”, a declarat oficialul NATO, adăugând că Rutte este dedicat unei Alianțe „eficiente și eficace” și a inițiat o reorganizare pentru a eficientiza sediul central.

Reorganizarea, neraportată anterior, vine pe fondul îngrijorărilor că Trump, sceptic față de NATO, s-ar putea retrage într-o zi din alianță și are loc înaintea unui summit crucial de la Haga, săptămâna viitoare, la care se așteaptă să participe liderul american.

Reforma are loc pe un fundal geopolitic și de apărare complex, în care Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu escaladează și administrația Trump avertizează în repetate rânduri că Statele Unite s-ar putea îndepărta de rolul lor tradițional în securitatea europeană în viitor.