În timp ce Guvernul cere austeritate, mulți directori din instituțiile de stat încasează venituri uriașe. De la Romsilva la Banca Națională a României, salariile ajung la sume impresionante, unele chiar de 25.000 de euro lunar.
Bani. Foto: Shutterstock
În contextul crizei economice și al măsurilor de austeritate impuse de guvern, veniturile uriașe ale unor directori din regii și companii de stat ridică semne de întrebare. Deși guvernul încearcă să limiteze deficitul bugetar și să reducă cheltuielile, conducătorii unor instituții publice se bucură de salarii impresionante. Un exemplu relevant este directorul general al Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, care câștigă lunar mai mult decât președintele sau premierul României, conform Antena 3.
Unul dintre cele mai evidente exemple este cazul directorului general al Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, care încasează lunar 25.000 de lei, mai mult decât șefii instituțiilor statului.
„Aproape jumătate dintre Direcțiile silvice județene au pierderi de milioane de lei. Cu toate acestea, Romsilva are bani de prime de pensionare. Doar anul trecut, aici au fost oferite prime de pensionare în valoare de 170 de milioane de lei”, a declarat un reprezentant al instituției.
Și nu este doar cazul Romsilva. La Direcția Silvică Arad, Teodor Țigan beneficiază de un venit lunar de aproximativ 8.000 de euro, după ce a fost reangajat. În trecut, el a primit o primă de pensionare de 100.000 de euro. În total, venitul anual al acestuia depășește 470.000 de lei. Mai mult, Țigan beneficiază și de o pensie de peste 62.000 de lei pe an, arată sursa citată.
În sectorul transporturilor, unde criza economică se resimte puternic, și aici au fost înregistrate propuneri de creștere a salariilor. De exemplu, la Compania Națională de Investiții Rutiere, s-a cerut ca indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație să ajungă la 27.000 de lei, deși aceasta nu a fost aprobată. De asemenea, la Autoritatea Aeronautică, directorul general Nicolae Stoica încasează anual peste 327.000 de lei.
Salariile din instituțiile financiare sunt și mai mari. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, câștigă anual peste 1 milion de lei, echivalentul a aproximativ 90.000 de lei pe lună. Nici prim-viceguvernatorul, Leonardo Badea, nu stă mult mai prejos, încasând aproape 1 milion de lei anual.
În cadrul Exim Banca Românească, un alt exemplu de venituri mari este președintele Traian Halalai, care a avut un venit de aproape 1,5 milioane de lei într-un singur an, adică aproximativ 25.000 de euro pe lună. Exim Banca Românească este deținută majoritar de statul român, cu aproape 99% din acțiuni.
De asemenea, la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), veniturile sunt considerabile. Vicepreședintele ANRE, Mircea Man, a câștigat într-un an peste 700.000 de lei, adică aproximativ 11.000 de euro pe lună. Gabriel Andronache, celălalt vicepreședinte ANRE, a înregistrat un venit mai modest, de 339.000 de lei anual.
Această situație pune în discuție echilibrul între măsurile de austeritate solicitate de Guvern și veniturile consistente ale conducătorilor din instituțiile statului. Cu toate acestea, „există și o realitate a instituțiilor publice care se confruntă cu pierderi semnificative”, subliniază surse apropiate situației.