Scrisoare deschisă a angajaților INS către premierul Ilie Bolojan: „Este corect ca tot noi să ducem, din nou, povara austerităţii?”

0
1
scrisoare-deschisa-a-angajatilor-ins-catre-premierul-ilie-bolojan:-„este-corect-ca-tot-noi-sa-ducem,-din-nou,-povara-austeritatii?”
Scrisoare deschisă a angajaților INS către premierul Ilie Bolojan: „Este corect ca tot noi să ducem, din nou, povara austerităţii?”

„Domnule Prim-ministru, În ultimele zile, aţi făcut o serie de declaraţii radicale privind reforma administraţiei publice şi eficientizarea aparatului bugetar. Este apreciabilă intenţia de a optimiza funcţionarea statului, însă în condiţiile în care măsurile sunt aplicate specific, localizate în detaliu, raţional şi în spiritul echităţii. Aţi afirmat că „se poate lucra cel puţin la fel de bine cu mai puţini oameni” în administraţia publică. Corect, dar nu şi în instituţiile vitale, subdimensionate şi neatractive salarial, unde cei rămaşi se luptă să îşi îndeplinească volumul uriaş de atribuţii”, arată sindicaliștii în scrisoarea deschisă.

INS arată că a fost remarcată necesitatea stringentă de a numi cinci vicepremieri şi se întreabă ”când va iniţia şi o reducere a numărului de demnitari, în special a secretarilor şi subsecretarilor de stat, alături de beneficiile şi privilegiile aferente acestor funcţii”.

„Aţi sugerat că persoanele care vor fi disponibilizate din sectorul bugetar ar trebui să se îndrepte către economia activă, către sectorul privat şi vă întrebăm: Nu ar trebui ca primele care să se reorienteze profesional să fie persoanele numite politic? Dar ocupanţii de funcţii fără competenţe, „arzătorii” de etape care nu au luat niciodată în calcul noţiunea de debutant? Dar cei care ocupă sinecuri menţinute din raţiuni partinice? ”, spune sindicatul INS în scrisoare.

Sindicaliştii se referă şi la declaraţia premierului privind necesitatea urgentă a atragerii fondurilor europene prin PNRR.

”În acest sens, vă rugăm să precizaţi când veţi adopta reformele esenţiale privind pensiile speciale şi numirile politice din companiile energetice de stat, pentru a evita pierderea celor 700 de milioane de euro din PNRR? Aţi vorbit despre performanţă ca element esenţial în salarizarea angajaţilor din administraţie, însă nu ne spuneţi şi câţi dintre demnitarii numiţi politic au dovedit performanţă reală? Câţi au contribuit cu adevărat la funcţionarea eficientă a instituţiilor? Câţi au plătit pentru nedreptăţile pe care le-au facut? În spiritul echităţii, dorim să ştim când va fi redus, spre exemplu, numărul de parlamentari la 300? Când vor fi eliminate privilegiile acestora? Când va fi redusă sau eliminată subvenţia acordată partidelor politice şi decontările generoase ale campaniilor electorale? Când se va colecta TVA-ul real şi vor dispărea amnistiile fiscale?”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

”Nouă, profesioniştilor din Institutul Naţional de Statistică, ni se cere să fim solidari, să muncim mai mult pentru mai puţin, acceptând reduceri salariale de cel puţin 10%, în condiţiile în care se anunţă majorări de taxe şi impozite. Este corect ca tot noi să ducem, din nou, povara austerităţii? De ce nu ne prezentaţi, concret, zonele unde s-au risipit bani şi care au generat deficitul bugetar la care s-a ajuns? Vă cerem să ne explicaţi cum reforma pe care o propuneţi este una justă, echilibrată şi aplicată tuturor, nu doar celor care muncesc onest şi competent în structurile statului”, mai arată sindicaliştii.

Sindicatul INS îi mai transmite premierului că este important să conştientizeze că performanţa nu poate fi atinsă într-un sistem deja subdimensionat, demotivant şi cu venituri printre cele mai scăzute din administraţia publică, precum în Institutul Naţional de Statistică.

”În contextul aderării României la OCDE, pe lângă angajamentele cu EUROSTAT, presiunea asupra statisticienilor creşte semnificativ, iar exodul specialiştilor din Institutul Naţional de Statistică început în urmă cu câţiva ani – atât către alte instituţii publice, cât şi către sectorul privat – va continua inevitabil, toate acestea şi în urma a două reorganizări prin care instituţia a trecut în ultimele 8 luni. În lipsa unor măsuri urgente şi coerente, Institutul Naţional de Statistică riscă să intre într-o stare de colaps funcţional, cu efecte grave şi greu de cuantificat asupra capacităţii statului de a formula politici publice bazate pe date şi de a răspunde eficient provocărilor socio-economice”, se precizează în document.

CITIȚI ȘI:

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.