Iulia Joja susține că deși nu există informații certe cu privire la faptul că la Riad s-a negociat retragerea trupelor SUA din Europa, această posibilitate se discută de mulți ani. În România, la fel ca în Polonia, guvernul trebuie să prezinte planuri de apărare cu privire la acest scenariu.
Trump vorbește despre retragerea SUA din Europa de la primul mandat. FOTO: Shutterstock
Discuții despre o potențială retragerea a SUA din Europa nu au fost generate doar de Cristian Diaconescu, șeful cancelariei președintelui interimar. Presa internațională vorbește de la începutul negocierilor din Riad despre această posibilitate.
Ziarul german Bild a titrat recent: „Există o mare îngrijorare în multe părți ale Europei cu privire la negocierile americano-ruse. Președintele american Donald Trump (78 de ani) a exclus retragerea completă a trupelor americane din Europa. Potrivit informațiilor BILD, serviciile de securitate și politicienii occidentali se tem că negocierile începute la Riad ar putea duce la încetarea prezenței trupelor americane în mari părți ale Europei.”
Financial Times a raportat că oficialii europeni cred că Trump este dispus să accepte să scoată trupele americane din statele baltice, care se învecinează cu Rusia sau aliatul său Belarus.
Europarlamentar finlandez Mika Aaltola a avertizat pe contul său de X că Statele Unite și-ar putea retrage forțele din Europa, dacă nu se ajunge cât mai repede la un acord în privința Ucrainei. Mika Aaltola se referă la surse confidențiale din SUA și NATO. „Statele Unite ne-au dat trei săptămâni pentru a ajunge la un acord asupra termenilor de capitulare a Ucrainei. Dacă nu o facem, Statele Unite se vor retrage din Europa”, a scris oficialul.
Iulia Joja, expert în Securitate Europeană și Studii Europene la Universitatea George Washington şi Universitatea Georgetown, din Washington, este de părere că România trebuie să-și schimbe abordarea cu privire la aceste informații după modelul Poloniei.
Joja a susținut că guvernul trebuie să pregătească și să prezinte planuri de apărare inclusiv cu privire la o posibilă retragere a forțelor miliare ale SUA din România.
„Polonia discută public planuri de apărare în caz de retragere a SUA”
Adevărul: Presa internațională atrage atenția asupra unei potențiale retrageri a SUA din Europa. La noi, a fost episodul Diaconescu, cu declarații care au produs inițial panică, iar apoi au fost retrase. Cum credeți că ar trebui gestionate aceste informații?
Iulia Joja: Cred că ar fi utilă în contextul acesta o comparație cu modul în care se discută la Varșovia public aceste aspecte versus cum se discută la București. La Varșovia, în mod public, se discută despre trei variante. Retragerea parțială a trupelor americane din Europa, cu retragere parțială a contingentului din Polonia de 10.000 de militari – noi și polonezii, avem contingentele cele mai mari de trupe americane pe flancul estic. Și celelalte două variante se discută în contextul unei retrageri parțiale sau totale, cu varianta a doua de înlocuire a trupelor americane cu trupe franceze, britanice, eventual germane. Și a treia variantă, un fel de coaliție militară pe flancul estic împreună cu nordicii, cu balticii și împreună cu Ucraina.
Asta și în contextul în care Polonia ca furnizor de securitate și-a asumat în urmă cu câteva luni, ajutorul pentru țările baltice în cazul în care acestea ar urma să fie atacate, vreuna dintre acestea ar urma să fie atacată de Rusia. Șeful statului major al Poloniei a spus că dacă Rusia va ataca vreun stat baltic, nu va dura zile, ci ore până când polonezii vor bombarda Sankt Petersburg ca răspuns.
Concluziile ar fi următoarele: Polonia discută public și la calm despre diferite variante de calcule pragmatice, militare, pentru siguranța națională a cetățenilor polonezi, în cazul în care se decide o retragere parțială sau totală a trupelor pentru că statul polonez are obligația de a se apăra singur și de a oferi cetățenilor siguranță.
Sigur că cu toții contăm pe sprijinul american și nu vrem ca Statele Unite să ne abandoneze, dar dacă există această variantă, trebuie să ne descurcăm oricum.
Și de asemenea, Polonia discută despre coaliții și cooperări regionale în formate de solidaritate europeană. Această discuție la noi lipsește cu totul, în schimb vedem niște afirmații care după aceea sunt retrase sau modificate și se discută la televizor de luni de zile despre a nu panica populația. Asta nu este o modalitate de a nu panica populația.
În acest moment, în spațiul public în România, ar trebui în ceasul al 12-lea, dacă nu al 13-lea, să discutăm public atât guvernul, cu accent pe Ministerul Apărării, cu media, cu societatea civilă, cu analiștii și experții pe probleme de securitate națională și internațională și cu populația României, pentru a asigura populația că avem diferite variante și diferite planuri de contingență, în cazul în care, de exemplu, garantorul principal al securității României, Statele Unite, să se retragă parțial sau total, situație care este întotdeauna o posibilitate.
„De cel puțin 8 ani de zile, avem posibilitatea ca Statele Unite să se retragă”
Spuneți că este întotdeauna o posibilitate să rămânem fără garanțiile de securitate ale SUA. Discuția aceasta, care ne ia prin surprindere, a apărut după negocierile ruso-americane de la Riad?
În acest moment, ar trebui să speculăm fără să știm nimic concret. Partea americană nu a făcut publice până în acest moment, nu în mod oficial, discuții despre o posibilă retragere. Sunt pur și simplu zvonuri. Zvonuri, unele mai credibile, altele mai puțin credibile.
Ceea ce știm însă sunt două lucruri. În primul rând, faptul că Trump ne spune de foarte mulți ani, încă din primul mandat, că nu contribuim suficient la propria securitate și că pune sub semnul întrebării NATO, utilitatea NATO. Atunci, în mod logic, de cel puțin 8 ani de zile, de la începutul primului mandat, avem această posibilitate ca Statele Unite să se retragă parțial sau total. Vorbim despre pivotul către Asia încă de pe vremea lui Obama – ce presupune ca Statele Unite să se retragă parțial sau total din Europa. Adăugăm la acest lucru faptul că știam de mulți ani că viziunea lui Trump este una cu totul și cu totul diferită de viziunea lui Biden vis-a-vis de securitatea transatlantică și de relațiile transatlantice per ansamblu.
Pe de altă parte, planurile de contingență ale NATO, conform regulamentelor stabilite de noi, inclusiv România, ca stat membru, prevăd foarte clar că România trebuie să se descurce singură cu ajutorul unor trupe occidentale, staționate la noi. Aceste trupe occidentale ar ajuta la nivel simbolic dacă vorbim de armata rusă cu sute de mii de militari. Acestea ne-ar ajuta pe moment, dacă am fi atacați, dar la nivel simbolic. Regulamentul NATO prevede că contingentul mare de trupe ale alianței, în cazul în care s-ar activa articolul 5, ar veni pe parcursul a 30 de zile.
Când vorbim de NATO, vorbim în primul rând de obligația de a ne apăra singuri măcar o vreme. Dincolo de asta, faptul că suntem în NATO, România sau orice alt stat, nu ar putea să însemne vreodată pentru Ministerul Apărării, pentru Guvernul României și pentru administrația prezidențială că armata nu ar trebui să aibă mai multe variante de a se apăra de un atac împreună cu aliați și coaliții în cadrul NATO, în afara NATO, în cadrul Uniunii Europene și așa mai departe.
Obligația guvernului României este să pregătească planuri militare pentru a asigura securitatea cetățenilor români, inclusiv în cazul unui atac militar împotriva României.
„La Kremlin se bea votcă direct din sticlă”
Lăsând la o parte faptul că nu cunoaștem ce s-a discutat la Riad, credeți că pentru Rusia este un obiectiv fezabil cel privind retragerea SUA din Europa sau este ține de tehnica negocierii?
Weekendul trecut, când au început anunțurile cu privire la aceste negocieri, fostul consilier prezidențial pentru Securitatea Națională al lui Trump, John Bolton spunea că nu-i vine să creadă lui Putin cât de mult va obține și că probabil, la Kremlin se bea votcă direct din sticlă.
Și atunci, am văzut o echipă bine pregătită a rușilor la Riad și am văzut o echipă mai puțin bine pregătită din partea americanilor. Și știm, pe parcursul ultimilor trei ani și ceva, că rușii niciodată oficial nu au renunțat la solicitările lor adresate atunci NATO și lui Joe Biden, cu privire la retragerea americanilor, practic, din Europa și retragerea NATO din spațiul central și est-european.
Rușii nu au niciun motiv să renunțe la aceste solicitări, chiar dacă sunt fezabile sau nu sunt fezabile. Eu încerc să obțin obiectivele mele, indiferent cât de departe par acestea, și văd cât de mult mă apropii de ceea ce pot să obțin.
Cum vedeți în acest context, schimbul de replici dintre președintele Trump și președintele Ucrainei Zelenski?
Pot să spun că, din nou, nu ar trebui să fie surprinzător pentru noi faptul că Trump se comportă în acest fel în raport cu aliații Americii și în raport cu partenerii Americii. Știm că nu este un fan al Europei, știm că nu este un fan al alianțelor, că nu apreciază alianțele și știm că, din nou, a încercat să facă o înțelegere ilegală cu Zelenski în primul mandat și din acest motiv împotriva lui Trump a fost demarată procedura de suspendare (în timpul primului său mandat, Donald Trump i-a cerut lui Zelenski să inițieze o investigație privind activitățile fiului lui Joe Biden, Hunter Biden, în Ucraina, în special legat de afacerea acestuia cu compania Burisma. Trump a fost acuzat că a utilizat ajutorul militar american către Ucraina ca o formă de presiune pentru a obține acea investigație, iar acest lucru a condus la un proces de impeachment (punerea sub acuzare) în Camera Reprezentanților a SUA, în decembrie 2019. Totuși, Trump a fost achitat de Senat în februarie 2020-nr)
Practic putem să ne imaginăm că în baza acestei experiențe, Trump calculează că nu poate să îl corupă sau să obțină avantaje de la Zelenski, dar poate să obțină o mulțime de lucruri din partea lui Putin.
Și atunci, într-adevăr, toată lumea observă, ambele părți ale Atlanticului și dincolo de Statele Unite și Europa, cum afirmațiile și solicitările venite din partea Statelor Unite, din partea administrației Trump, inclusiv cu privire la aceste alegeri cerute Ucrainei, care sunt interzise de Constituția țării, cât și cele despre faptul că Zelenski ar fi un dictator, sunt, coincidență sau nu, copy-paste după discursul Kremlinului.
„Guvernul să informeze publicul cu privire la planurile de contingență ale României”
Ce trebuie opinia publică din România să înțeleagă din toate informațiile vehiculate cu privire la o potențială retragere a SUA din Europa?
Opinia publică din România, și aici mă refer la ce am discutat inițial cu exemplul Poloniei, ar trebui să solicite ca responsabilii politici – președintele interimar, consilierul prezidențial interimar pentru securitatea națională, premierul României, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe – să informeze publicul cu privire la planurile de contingență ale României, ca să ne asigure că suntem apărați în orice fel de variante și că lucrăm intens cu partenerii și aliații noștri pentru a ne asigura apărarea comună și pentru a descuraja un posibil atac al Rusiei.
Trebuie să ne gândim, sigur că da, în primul rând la siguranța națională, dar mi-aș dori să văd, de exemplu, din nou, pentru că depindem de aliați și parteneri, să văd de asemenea o poziționare și o discuție despre posibilitatea ca România să trimită trupe în Ucraina, sub ce mandat, pentru că, nu-i așa, știm foarte bine că dacă nu ar fi Ucraina care să se apere, atunci ne-am trezit cu rușii la graniță. Deci depindem de Ucraina din punct de vedere al securității naționale și deci această discuție este necesară și lipsește în acest moment și ar trebui să o solicităm.
Nu în ultimul rând, trebuie să ceară o poziționare, apropo de faptul că suntem într-o alianță și într-o Uniune Europeană, care are și ea un articol 42.7 de apărare, o poziționare cu privire la afirmațiile și informațiile venite din partea Ucrainei, cum că rușii strâng un contingent de 150.000 de militari în Belarus, care ar putea să atace Ucraina, dar care ar putea de asemenea să atace țările Baltice, care sunt aliatele noastre și care sunt în aceeași Uniune Europeană.
Deci aceste discuții cu privire la strict apărarea teritorială a României, relația cu Ucraina și dependența de apărarea Ucrainei, dependența de Ucraina în acest context, cât și posibilitățile escaladării la nord, sunt toate niște aspecte care trebuie discutate în acest moment, în mod public, calm, fără să, ca să citez „panicheze populația,” ci tocmai ca să asigure populația că responsabilii politici își fac treaba și că suntem pregătiți.
Credeți că aceste discuții pot aștepta până după alegeri?
Din păcate nu cred că Putin sau Trump așteaptă alegerile din România, până la care mai sunt multe luni, în contextul în care suntem în al 13-lea ceas.
Nu ajung declarațiile unor oficiali precum Cristian Diaconescu cu privire la faptul că avem garanții de securitate?
El trebuie întrebat la ce garanții se referă. Tocmai asta este, că trebuie să discutăm cu partenerii americani, ca polonezii, cu țările puternice occidentale, să vedem dacă poți suplini o parte din garanții, cu partenerii noștri pe flancul estic, ce garanții putem să le oferim lor, că suntem într-o alianță cu ei și într-o uniune cu ei și cum pot și ei să ne ajute pe noi.