Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța Coridorului Sudic de Gaze pentru securitatea energetică a Europei, în cadrul celei de-a 11-a Reuniuni Ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, desfășurată la Baku.
„În lipsa Coridorului Sudic de Gaze, Europa ar fi fost mult mai vulnerabilă în ultimii ani, într-un context geopolitic extrem de complicat. În doar câțiva ani de funcționare, Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc. Dar procesul nu este încheiat. Este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est”, a declarat Burduja.
Ministrul a evidențiat rolul României ca hub regional pentru gazele naturale, menționând interconectările funcționale cu țările vecine, implicarea în proiectul BRUA și operaționalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.
„Am prezentat și în fața omologilor prezenți la această reuniune rezultatele excepționale pe care le-am avut în ceea ce privește punerea în funcțiune de noi capacități de producție – aproape 2000 MW introduși în sistem în ultimii doi ani și încă 18.000 MW în lucru. Marea Neagră joacă și ea un rol strategic tot mai important. Proiectul Neptun Deep, cu producție estimată începând cel târziu din 2027, va consolida România ca fiind cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, a adăugat Burduja.
Oficialul a subliniat și colaborarea cu Azerbaidjanul pentru dezvoltarea Coridorului Verde de Energie, prin care un cablu submarin de 1.195 km va transporta până la 4 GW de energie verde între Marea Caspică și Marea Neagră. România a adoptat deja legislația pentru energia eoliană offshore și lucrează la dezvoltarea primelor parcuri eoliene din Marea Neagră.
„Viitorul nu stă în izolaționism, ci în solidaritate, în eforturi comune și în curajul de a construi împreună, pentru generațiile viitoare. România este hotărâtă să fie parte a soluției”, a concluzionat Sebastian Burduja.
Foto: JUSTINEL STAVARU / MEDIAFAX
CITEȘTE ȘI:
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …