Sebastian Burduja: „Scenariul de bază, continuarea actualei SCHEME pentru minim 3 luni la energie electrică şi pentru 12 luni, la gaze”

0
7
sebastian-burduja:-„scenariul-de-baza,-continuarea-actualei-scheme-pentru-minim-3-luni-la-energie-electrica-si-pentru-12-luni,-la-gaze”
Sebastian Burduja: „Scenariul de bază, continuarea actualei SCHEME pentru minim 3 luni la energie electrică şi pentru 12 luni, la gaze”

„Astăzi, la Palatul Victoria, am participat la şedinţa Comitetului Interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice. Împreună cu vicepremierul Marian Neacşu, reprezentanţi ai ministerelor, ANRE, Consiliul Concurenţei şi principalii actori din energie, am discutat despre viitorul mecanismului de plafonare şi compensare a preţurilor după 1 aprilie 2025”, a notat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Până la finalul săptămânii, vor publica în transparenţă propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin. Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, ca să acoperim anul gazier şi să susţinem procesul de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an.

„Analizăm soluţii pentru a menţine energia accesibilă fără creşteri bruşte ale facturilor. Propunem măsuri tranzitorii pentru o piaţă mai transparentă, mai lichidă şi mai stabilă. După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie. Un sprijin mai bine ţintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el”, a arătat Burduja. Potrivit ministrului Energiei, prioritatea zero rămâne protejarea românilor.

„Ne asigurăm că fiecare familie şi afacere va avea acces la energie la preţuri echilibrate, menţinând competitivitatea economică a ţării”, explică Burduja.

Ministrul subliniază că România are al 4-lea cel mai ieftin gaz şi a 5-a cea mai ieftină energie electrică din UE, conform Eurostat, pe baza actualei scheme de compensare-plafonare. ”Preţurile la energie sunt influenţate de factori geopolitici şi decizii externe, iar noi luăm măsuri pentru a evita creşterile necontrolate. De altfel, în ultima perioadă, preţul gazului a crescut cu 40% şi preţul energiei electrice cu 25%, iar în lipsa compensării-plafonări aceste evoluţii s-ar fi reflectat direct în facturi”, arată Sebastian Burduja.

El precizează că singura soluţie pe termen mediu şi lung pentru reducerea facturilor este creşterea capacităţii de producţie de energie electrică şi gaz în România.

„Anul trecut a însemnat un număr record de proiecte noi puse în funcţiune, cu peste 1200MW (cărbune, solar, eolian, baterii). Anul acesta ne-am propus să dublăm această performanţă. Prin fiecare MW nou, prin fiecare investiţie nouă, România îşi consolidează independenţa energetică şi beneficiază de mai multă energie sigură, ieftină şi curată — în această ordine de priorităţi”, menţionează Burduja.

Ministrul mai declară că vor pune până la finalul acestei săptămâni propunerea de ordonanţă de urgenţă în transparenţă decizională, iar săptămâna viitoare îşi doreşte să adopte actul normativ în guvern.

„Până atunci, continuăm consultările cu toate părţile interesate, pentru a asigura funcţionarea corectă a sectorului energetic românesc. Obiectivul principal rămâne protejarea cetăţenilor români”, arată Burduja.

CITEȘTE ȘI:

viewscnt

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.