Şeful diplomaţiei americane a discutat cu aliaţii din Orientul Mijlociu despre o „coaliţie globală” împotriva Iranului

seful-diplomatiei-americane-a-discutat-cu-aliatii-din-orientul-mijlociu-despre-o-„coalitie-globala”-impotriva-iranului

Un înalt oficial al Departamentului de Stat american a spus că SUA încearcă să pună bazele unei coaliţii cu aliaţii săi din Golful Arabic, care să asigure protecţia rutelor maritime, astfel încât „să fim cu ochii pe traficul maritim” pentru a preveni incidente precum atacurile cu torpile de care SUA fac responsabil Iranul.

Pompeo a sosit în Emiratele Arabe Unite după ce s-a întâlnit în Arabia Saudită cu regele Salman, respectiv cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman pentru discuţii asupra acelorlaşi chestiuni de securitate

„Libertatea navigaţiei e de maximă importanţă,” a scris Pompeo pe Twitter din oraşul saudit Jeddah.

Înaltul oficial a declarat reporterilor în drum spre Abu Dhabi că Pompeo şi Marina americană lucrează la un program de tip ”santinelă” în vederea „descurajării proactive” a unor acţiuni ostile în apele Golfului Arabic. El a mai spus că o coaliţie a mai multor naţiuni e capabilă să contribuie la efort cu resurse materiale şi financiare, ceea ce ar fi de dorit; el nu a numit însă aceste ţări.

„Doborând drone americane sau alte drone în regiune, nu neapărat pe cele care survolează Golful, făcând asta peste tot, aşadar, scopul lor e să ne împiedice să fim cu ochii pe ei, „ a adăugat acesta.

Un alt oficial care a dorit să fie anonim a explicat că planul presupune ca partenerii SUA să furnizeze cea mai mare parte a navelor urmând a fi instalate între golful Oman şi strâmtoarea Ormuz pentru a supraveghea zona. Oficialul american a spus că măsurile de descurajare au în vedere camere, binocluri şi nave, inclusiv americane.

SUA nu a stabilit încă cu partenerii săi detaliile acestui plan.

Teheranul a negat orice implicare în atacurile cu torpile asupra a şase vase, între care două petroliere saudite, în apropiere de strâmtoarea Ormuz.

Potrivit Associated Press, Pompeo a spus că a vorbit cu liderii Arabiei Saudite, respectiv Emiratelor Arabe Unite despre „cum să ne asigurăm că ne coordonăm cu toţii din punct de vedere strategic şi cum am putea forma o coaliţie globală….din care să facă parte nu doar statele Golfului, ci şi cele asiatice şi europene” care sunt gata să se opună Iranului

Germania, Marea Britanie şi Franţa au avertizat asupra unor acţiuni care ar duce la un conflict Între SUA ţi Iran, acestea reasumându-şi angajamentele faţă de căile diplomatice şi ale dialogului prin trimişii săi la Teheran.

Berlinul prin purtătorul de cuvânt al ministrului de externe german a spus că ţara sa „a luat la cunoştinţă via media” de comentariile lui Pompeo şi că prioritatea Germaniei a fost şi rămâne evitarea escaladării unei „situaţii grave”.

Trump a scris luni pe Twitter că Japonia şi China depind de securitatea maritimă din Golful Arabic pentru o bună parte din importurile de petrol, şi că SUA nu are de ce să protejeze rutele maritime ale altor ţări fără a primi nimic în schimb.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citește mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here