Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia. Ar pune în pericol securitatea SUA

0
2
senatori-americani-cer-o-ancheta-privind-legaturile-lui-elon-musk-cu-rusia.-ar-pune-in-pericol-securitatea-sua
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia. Ar pune în pericol securitatea SUA

Senatorii democraţi Jeanne Shaheen şi Jack Reed au solicitat o anchetă federală privind discuţiile lui Elon Musk cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, citând riscuri pentru securitatea naţională.

Elon mUsk la un miting de campanie al lui Donald Trump/ FOTO: EPA/EFE

Musk ar fi avut discuţii recente cu Serghei Kirienko, care este acuzat de SUA pentru implicarea într-o campanie de propagandă rusă, ceea ce a ridicat îngrijorări legate de securitatea naţională.

Senatorii au cerut revizuirea eligibilităţii lui Musk pentru deţinerea autorizaţiilor de securitate şi contractelor guvernamentale, având în vedere rolul său crucial în industria spaţială americană, în special în cadrul SpaceX.

Doi senatori democraţi de rang înalt, Jeanne Shaheen şi Jack Reed, au solicitat o investigaţie privind presupusele discuţii ale lui Elon Musk cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, scrie The Kyiv Independent care citează Reuters.

Într-o scrisoare adresată procurorului general al SUA, Merrick Garland, şi inspectorului general al Pentagonului, senatorii şi-au exprimat îngrijorările legate de securitatea naţională şi au pus sub semnul întrebării fiabilitatea lui Musk ca contractor guvernamental, având în vedere implicarea sa în programele SpaceX susţinute cu miliarde de dolari din fonduri federale.

Conform rapoartelor, Musk ar fi purtat recent discuţii cu Serghei Kiriyenko, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, care este acuzat de SUA pentru conducerea unei campanii de propagandă bazate pe inteligenţă artificială în favoarea intereselor ruseşti.

În plus, Ian Bremmer a evidenţiat în 2022 contactele anterioare ale lui Musk cu Putin privind războiul din Ucraina, deşi Musk a negat că ar fi discutat chestiuni geopolitice, susţinând că discuţiile lor s-au limitat la subiecte legate de spaţiu şi au avut loc cu 18 luni în urmă.

Senatorii au cerut o revizuire a eligibilităţii lui Musk pentru deţinerea autorizaţiilor de securitate şi a contractelor guvernamentale din SUA. Aceştia au subliniat riscurile generate de comunicările între deţinătorii unor astfel de autorizaţii şi adversarii externi, având în vedere rolul central al lui Musk în sectorul spaţial american. Reţeaua Starlink a SpaceX este un element esenţial pentru operaţiunile militare ale SUA, inclusiv pentru comunicaţiile de pe câmpul de luptă ale Ucrainei.

Pe măsură ce tensiunile dintre SUA şi Rusia cresc, mai ales în domeniul activităţilor spaţiale, oficialii Pentagonului au acuzat Rusia că dezvoltă arme capabile să ţintească reţelele de sateliţi. Shaheen şi Reed susţin că presupusele legături ale lui Musk cu oficialii ruşi ar putea pune în pericol securitatea naţională a SUA şi necesită o examinare urgentă.

Musk nu este văzut cu ochi buni nici de apropiații lui Trump

Când președintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, a pozat pentru fotografii cu membrii familiei după câștigarea alegerilor, miliardarul Elon Musk i-a fost alături. Când, după alegeri, Trump a vorbit la telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Musk a participat și el la conversație . Iar când Trump s-a întâlnit cu republicanii din Camera Reprezentanților la Washington miercuri, 13 noiembrie, miliardarul a fost prezent în sală printre congresmani, scrie The Hill .

„Elon nu merge acasă. Nu pot să scap de el. Până când voi înceta să-l mai plac”, a glumit Trump în timpul întâlnirii, potrivit surselor ziarului.

Musk a fost aproape constant alături de Trump de la alegeri, „ajutând” cu numirile în noua administrație. Miliardarul va primi chiar și un post de co-director al noului Departament al Eficienței Guvernamentale. Trump a arătat o mare afecțiune pentru Musk, menționându-l adesea în discursurile sale.

Dar unii republicani se întreabă cât timp vor putea Trump și Musk să „coabiteze în mod fericit”, mai ales având în vedere frustrarea din trecut a lui Trump față de cei care iau prea mult din lumina reflectoarelor.

„Cred că Trump se va sătura de el (Musk – n.r.)”, a declarat o sursă pentru The Hill.

Potrivit unui lobbyist republican apropiat de Trump, există persoane pe orbita președintelui american nou ales care consideră că Musk „își asumă prea multe”.

Purtătoarea de cuvânt a echipei de tranziție a lui Trump, Caroline Levitt, nu a răspuns solicitării The Hill de a comenta, dar într-o declarație acordată NBC News miercuri, 13 noiembrie, ea i-a descris pe Musk și pe Trump ca fiind „mari prieteni și lideri strălucitori care lucrează împreună pentru a face America măreață din nou”.

Musk este unul dintre cei mai activi și influenți susținători ai noului președinte ales, după ce a donat pentru campanie, a făcut campanie și a apărut la mitingurile lui Trump.

În timpul tranziției, miliardarul a devenit o figură proeminentă la Mar-a-Lago, proprietatea lui Trump din Florida, unde echipa președintelui ales s-a întâlnit pentru a discuta despre numirile în noua administrație.

Nepoata lui Trump, Kai, a postat o fotografie de pe un teren de golf din Florida cu Musk, glumind că miliardarul „se apropie tot mai mult de statutul de unchi”.

Pe lângă faptul că este un aliat al lui Trump, lui Musk i s-a dat și o sarcină mai formală: împreună cu antreprenorul Vivek Ramaswamy, care a încercat cândva să câștige nominalizarea republicană de candidat la președinție, miliardarul va trebui să găsească modalități de reducere a cheltuielilor guvernamentale.

Departamentul pentru Eficacitatea Guvernului, așa cum se numește inițiativa, va servi ca un consiliu consultativ extern, ceea ce înseamnă că Musk nu va avea un titlu oficial în executiv. Dar influența lui ar putea fi totuși puternică, având în vedere că firmele lui Musk beneficiază de miliarde de dolari din contracte guvernamentale.

Trump  tinde să fie frustrat de cei care atrag prea mult atenția asupra lor

În timp ce Trump și Musk par să se înțeleagă bine, președintele ales tinde să fie frustrat de cei care atrag prea mult atenția asupra lor, mai ales pe cheltuiala lui.

De exemplu, omul de afaceri Steve Bannon a fost demis din funcția de consilier principal al lui Trump în 2017, după un conflict cu alți angajați și acuzații de „scurgere” de informații către ziariști.

În 2020, Trump s-a ciocnit cu medicul și omul de știință american Anthony Fauci, când a devenit chipul răspunsului administrației americane la pandemia de COVID-19 și un expert gata să contracareze pretențiile președintelui. În cele din urmă, Trump l-a suspendat pe doctor și a ținut el însuși ședințe publice despre focar.

Republicanii apropiați lui Trump spun că momentul grăitor va fi dacă Musk rămâne o figură proeminentă după preluarea președintelui ales.

În 2020, Trump a intrat în conflict cu medicul și omul de știință american Anthony Fauci când acesta a devenit imaginea răspunsului administrației SUA la pandemia COVID-19 și un expert gata să contracareze declarațiile președintelui. În cele din urmă, Trump l-a suspendat pe medic și a ținut el însuși ședințe publice de informare cu privire la epidemie.

Republicanii apropiați de Trump sugerează că va fi relevant dacă Musk rămâne o figură proeminentă după ce președintele ales își va prelua funcția.