Plenul Senatului se reuneşte, marţi, de la ora 15,00, în sesiune extraordinară, pentru informarea senatorilor despre ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern, pe 16 ianuarie, privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidențiale şi a alegerilor locale parţiale.
FOTO Arhivă Adevărul
Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025 şi a alegerilor locale parţiale a fost adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.
Potrivit actului normativ, la alegerile pentru preşedintele României din anul 2025, în ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21,00, relatează Agerpres.
Votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri şi în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00.
În ziua de duminică, la ora locală a României 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la acea oră se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să-şi exercite dreptul de vot.
Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare din cadrul acestuia verifică la ora locală a României 21,00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în această situaţie pot vota până cel mult la ora locală a României 23,59.
În cazul votării în străinătate, pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, imediat anterioare zilei votării, se respectă ora locală.
Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.
Pe ordinea de zi a plenului de marţi este inclusă şi validarea mandatului de senator al lui Laurenţiu Ţepeluş şi depunerea jurământului de către acesta.