
Publicația ucraineană Defence Express a relatat joi că Rusia a mutat unul dintre bombardierele sale strategice Tu-160 pe aerodromul Anadir din regiunea Ciukotka din estul îndepărtat al Rusiei, citând imagini captate de sateliții Sentinel ai Agenției Spațiale Europene pe 4 iunie.
Lovirea unor bombardiere TU-160 de către Ucraina este disputată FOTO EPA-EFE
Însă Imaginile din satelit furnizate publicației Newsweek de Planet Labs, surprinse la Anadir pe 26 mai – înainte de atacurile ucrainene, în care pot fi văzute trei aeronave nu par să indice că vreunul dintre acestea ar fi bombardiere Tu-160, au declarat experții.
O imagine separată, din 3 iunie, a capatat patru aeronave pe rampa principală a bazei, dar niciuna dintre aeronave nu pare să aibă silueta caracteristică celui mai greu bombardier operațional din lume, au declarat experții pentru Newsweek.
Este o practică standard pentru armată să mute aeronavele și măsura s-ar putea să nu indice nimic mai mult decât „o abordare sensibilă de protejare a aeronavei”, a declarat Frank Ledwidge, lector senior în Drept și Studii de Război la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie și fost ofițer de informații militare britanice.
Conform noului Tratat START care limitează armele nucleare, bombardierele strategice trebuie ținute în spații deschise, a adăugat Ledwidge.
Rusia își va muta probabil unele avioane în urma succesului atacurilor ucrainene, a declarat pentru Newsweek mareșalul aerian în rezervă Greg Bagwell, fost comandant superior în Forțele Aeriene Regale ale Regatului Unit.
Cel puțin șase avioane rusești Tu-95MS și patru Tu-22M3 par să fi fost distruse la bazele aeriene îndepărtate Belaia și Olenia, a estimat Justin Bronk, cercetător senior în domeniul puterii aeriene la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI).
Informații incerte privind mutarea unor bombardiere nucleare Tu-160 în apropiere de Alaska
Potrivit site-ului de specialitate bulgarianmilitary.com, care citează analize ale imaginilor prin satelit din surse deschise, Forțele Aeriene Ruse au mutat două bombardiere strategice Tu-160 la doar 665 km de SUA, la baza aeriană de la Anadir.
Situată în districtul autonom Ciukotka, baza este izolată de restul Rusiei, accesul fiind posibil doar pe cale aeriană sau maritimă. Potrivit analiștilor, lipsa infrastructurii terestre face ca baza să fie practic impermeabilă la atacuri terestre sau sabotaje cu drone ucrainene.
Parte a Forțelor Aerospațiale ale Rusiei (VKS), baza este și un element cheie al strategiei Rusiei de a controla regiunea arctică, iar apropierea sa de SUA o face ideală pentru supraveghere și potențiale operațiuni pe flancul nord-estic al NATO. În același timp, distanța sa față de principalele teatre de operațiuni militare o protejează de amenințări directe.
Tu-160 este un bombardier strategic rusesc cunoscut în Rusia sub numele de „Lebăda Albă” și drept „Blackjack”, în codificare NATO. Modernizat pentru conflictele contemporane este cel mai greu bombardier supersonic din lume și o componentă cheie a triadei nucleare a Rusiei.
Citește mai multe despre: alaska