Sindicaliștii din toate confederațiile sindicale discută luni, 30 iunie, pentru a decide cum răspund măsurilor de austeritate pregătite de Guvernul condus de Ilie Bolojan.
FOTO: Inquam Photos/George Călin
UPDATE Vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu, a transmis că, în urma întâlnirii între confederațiile sindicale, reprezentanții au semnat o scrisoare către premierul Bolojan prin care au cerut „întrunirea de urgență cu cele cinci confederații sindicale pe tema măsurilor de austeritate”.
„Astăzi a avut loc întâlnirea celor cinci confederații sindicale (…), având ca obiect conturarea unor acțiuni comune referitoare proiectele actelor normative de austeritate care sunt promovate de Guvernul Bolojan. Pe scurt, toate cele cinci confederații am hotărât să avem o singură voce, o singură acțiune comună în ceea ce privește procedura prin care am fost eliminați de la consultarea reală și transparența cu privire la adoptarea acestor acte normative.
Prin urmare, am semnat împreună o scrisoare comună către premierul Bolojan prin care am cerut întrunirea de urgență cu cele cinci confederații sindicale pe tema măsurilor de austeritate, astăzi, până la adoptarea actului normativ în cauză”, a declarat acesta.
„Ne pregătim de proteste în situația în care nu vom ajunge la un numitor comun”
De asemenea, vicepreședintele BNS a avertizat că, în cazul în care confederațiile nu sunt invitate la discuții, marți „va pleca o solicitare către președintele Nicușor Dan, pentru a-și exercita dreptul constituțional la mediere”.
„Dacă constatăm că, în cursul zilei de astăzi, nu primim o astfel de invitație, mâine dimineață, la prima oră, va pleca o solicitare către președintele Nicușor Dan, pentru a-și exercita dreptul constituțional la mediere, astfel încât să medieze conflictul dintre confederațiile sindicale și Guvernul României.
Precizăm că am concluzionat împreună că nu noi, salariații, organizațiile sindicale, ne facem vinovați de situația dezasustroasă în care se află bugetul României. Suntem dispuși la orice discuție, la negocieri, la stabilirea unui plan de măsuri la care să contribuim cu toții, în măsura în care se face vinovat de această situație.
Cu alte cuvinte, ne pregătim de proteste în situația în care nu vom ajunge la un numitor comun și nu excludem inițierea procedurilor privind greva generală, începând din toamnă”, a mai transmis Mircea Burlacu.
Știre inițială Vineri seară, Bogdan Hossu, președintele Confederației sindicale Cartel Alfa, a declarat la Antena 3 că au început strângerile de semnături pentru a declanșa o grevă generală în domenii precum Educația, Sănătatea și Poliția, ca efect al măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul condus de premierul Ilie Bolojan.
Tot vineri, premierul a prezentat într-o ședință la Palatul Victoria un set de măsuri de austeritate menite să reducă deficitul bugetar și să limiteze cheltuielile statului.
„România e într-o situație dificilă ca urmare a deficitelor cronice din ultimii ani, cel mai mare fiind înregistrat anul trecut. Avem printre cele mai mici venituri din Europa ca pondere din PIB. Cheltuim mai mult decât ne putem permite, nu neapărat raportat la populație, ci la numărul de contribuabili”, a explicat Bolojan.
Acesta a mai precizat că, în lipsa unor măsuri concrete și rapide, statul va continua să se împrumute cu dobânzi ridicate: „Pentru că nu putem recupera pe termen scurt acest deficit de 30 de miliarde de euro, va trebui să luăm și în perioada următoare credite.”
Bolojan a criticat sistemul de sporuri din sectorul public, pe care îl consideră excesiv și nealiniat cu realitatea economică.
„Avem un număr mare de sporuri permise de lege, unele dintre ele au fost abuzate. Sunt sporuri unele peste altele. De exemplu, sporul de antenă, un om din sectorul public, dacă e în fața calculatorului, beneficiază de acest spor. La privat nu există așa ceva.”
Acesta a anunțat că toate sporurile vor fi evaluate și vor fi păstrate doar cele legate de performanță și realitate.
De asemenea, premierul a vorbit și despre bursele școlare, menționând că sistemul de acordare a burselor „trebuie reconfigurat”.
„Am plecat acum trei ani de la 188 de milioane de lei și am ajuns la 4,7 miliarde de lei. Plătim un miliard de euro doar pe bursele elevilor. La analiza notelor se constată o dinamică crescătoare imediat ce au apărut bursele”, a spus Bolojan.