Spargere la muzeul din Olanda unde se afla tezaurul dacic. Au fost furate celebrul coif de la Coțofenești și brățările dacice

0
5
spargere-la-muzeul-din-olanda-unde-se-afla-tezaurul-dacic.-au-fost-furate-celebrul-coif-de-la-cotofenesti-si-bratarile-dacice
Spargere la muzeul din Olanda unde se afla tezaurul dacic. Au fost furate celebrul coif de la Coțofenești și brățările dacice

A avut loc o explozie sâmbătă dimineață, 25 ianuarie, în apropierea Muzeului Drents din Assen, Olanda, fiind posibil legată de o tentativă de spargere.

FOTO: Arhivă

Update

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis că a fost notificată cu privire la explozie și că un număr de exponate au fost furate.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, a precizat MAE în comunicat.

Așadar, MAE a informat Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Poliției Române, dar și tuturor ambasadelor României din țările vecine pentru a oferi sprijin.

„Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.

Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente”, a încheiat MAE.

Știre inițială

Capodopere arheologice din România au fost furate în urma unui jaf comis aseară la Muzeul Drents din Assen”, a declarat procurorul general în cadrul unei conferințe de presă care a urmat jafului.

Printre acestea, se numără și celebrul Coif Dacic de la Coțofenești. 

Potrivit pompierilor care au ajuns la fața locului, explozia, care a avut loc la 3:45 dimineața, nu a fost urmată și de un incendiu, scrie publicația olandeză Rtv Drenthe.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru a afla cine este autorul jafului, dar și câte persoane au fost implicate. Din cauza incidentului, muzeul va rămâne închis tot weekendul. Directorul muzeului a declarat în urma incidentului că a fost o „zi neagră” pentru instituția pe care o conduce.

Muzeul Drents găzduia zilele acestea expoziția „Dacia – Rijk van goud en zilver” („Dacia – Regatul Aurului și Argintului”), unde au fost aduse peste 50 de comori ce aparțin vechiului Regat al Daciei, ce datează din secolele XX î.Hr. – III d.Hr.

Printre exponatele se află 673 de artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee românești, printre care Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României, și muzeele din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, expunând tezaure celebre precum brățările dacice din Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu, scrie Muzeul Național de Istorie.

Dacia – Rijk van goud en zilver/FOTO: Muzeul Național de Istorie a României

Proiectul expozițional este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș.

Coiful dacic a fost descoperit la Coţofeneşti, şi datat în secolul IV, î.Hr. Coiful, cu o greutate de aproape 800 de grame, a fost descoperit în anul 1928. Potrivit cercetătorilor, cel mai probabil obiectul a aparţinut unui rege geto-dac sau unei căpetenii locale.