
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) are un nou președinte. Consiliul de Administrație l-a numit pe Ștefan Ioniță în această funcție pe 26 martie, după revocarea lui Cătălin Urtoi.
Cătălin Urtoi, revocat de la șefia Consiliului de Administraţie al CNIR. FOTO: Facebook
Cu o experiență de peste 20 de ani în infrastructura rutieră, Ioniță este absolvent al Universității Tehnice de Construcții București și al Școlii Doctorale din cadrul Universității „Politehnica” din București. Anterior, a fost membru în Consiliul de Administrație al CNIR din februarie 2023.
Decizia schimbării conducerii a fost justificată de faptul că Urtoi nu a reușit să convoace nicio ședință legală de la începutul anului, iar activitatea sa s-a bazat pe „declaraţii beligerante, incompatibile cu funcţia pe care a deţinut-o”, potrivit unui comunicat emis de companie.
„Consiliul de Administraţie nu şi-a îndeplinit în 2 ani de la numire atribuţiile definite în Statut, la art.19 Alin (1), lit c”, au transmis reprezentanții CNIR, potrivit News.ro.
Totodată, compania susține că lucrează la documentația pentru atribuirea unor loturi de autostradă și că deciziile luate acum au scopul de a evita întârzieri și probleme întâlnite în proiecte anterioare.
Pe de altă parte, Cătălin Urtoi contestă demiterea sa, afirmând că a fost un „simulacru” organizat de patru membri ai Consiliului de Administrație.
„Astăzi s-a produs un abuz grav cu privire la modul de desfăşurare a unei şedinţe de CA. Au numit noul preşedinte de CA printr-o acţiune ilegală şi fără să se ţină cont de o procedură conform legii în astfel de situaţii”, a declarat Urtoi pe Facebook.
Acesta a mai precizat că în companie se află Corpul de control al ministrului Transporturilor și că nu i s-a permis accesul la informații despre verificări.
„Am solicitat în calitate de preşedinte CA să fiu informat despre tema controlului şi am fost refuzat cu eleganţă! Cam aşa se joacă la CNIR când devii incomod”, a adăugat el.
În ultimele luni, între Cătălin Urtoi și directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, au existat conflicte vizibile, care ar fi contribuit la revocarea sa din funcție.
Citește mai multe despre: ionita