Societatea Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, dar și electrică, deținut de Ministerul Energiei, a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru „Cartierul Energiei”, un ansamblu de clădiri, văzut în zona Grozăvești, care ar urma să fie folosite ca sedii pentru minister – care acum stă în chirie -, dar și marile companii de stat și autorități în domeniul energiei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a promovat, joi, demersul ELCEN, controlat de minister, care a anunțat că intenționează să achizitioneze Serviciul de elaborare a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții Cartierul Energiei.
Anunțul de participare a fost publicat pe SEAP pe 12 februarie, iar termenul de depunere a ofertelor este pe 10 martie, ora 15:00.
„În primăvara anului trecut, vă vorbeam pentru prima dată despre „Cartierul Energiei”, un proiect urban ambițios, care înseamnă realizarea în zona Grozăvești a unui ansamblu care să găzduiască sediile Ministerului Energiei și companiilor din subordine. Viziunea privind acest proiect implică perspectiva ca spațiile excedentare să poată fi oferite altor instituții. Astăzi, a fost făcut primul pas, un pas mare însă, pentru începerea acestui proiect, ELCEN, lansând procedura de achiziție pentru elaborarea studiului de fezabilitate”, a transmis, joi, Sebastian Burduja.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%). Din punct de vedere al producţiei de energie electrică, ELCEN asigură aproximativ 4% din cota de piaţă la nivel naţional, potrivit rapoartelor ANRE privind piața de energie, publicate pentru anul 2023.
Ce presupune proiectul
Potrivit proiectului, amplasamentul, de peste 1,8 hectare, aflat în proprietatea ELCEN, se află lângă CET Grozăvești și Grădina Botanică, dar și apropierea Palatului Cotroceni
În documentația de atribuire a licitației se arată că certificatele de urbanism emise de Primăria Sectorului 6 încadrează terenurile ce compun amplasamentul în zona de protecție a monumentului istoric Grădina Botanică, astfel că autorizarea lucrărilor de construire se poate face doar cu avizul Ministerul Culturii.
Ansamblul propus este format din 4 clădiri de birouri, plus una de evenimente, ce ar urma să găzduiască până la 3.500 de persoane, angajați și vizitatori.
Potrivit documentelor de licitație, înălțimea maximă a ansamblului va fi de 39 de metri, relativ redusă în raport cu potențialul maxim de dezvoltare, respectând relația altimetrică cu Grădina Botanică și Palatul Cotroceni, cele două repere majore la care se raportează complexul propus.
„A administra Bucureștiul nu înseamnă doar micromanagement”
Potrivit lui Sebastian Burduja, realizarea efectivă a proiectului va veni cu efecte de multiplicare semnificative – noi locuri de muncă, stimul pentru dezvoltarea tehnologiilor verzi care vor fi integrate în proiect, exemplu pentru demararea unor inițiative similare care să reducă poluarea produsă de activitatea administrativă a instituțiilor publice sau a companiilor.
„Dezvoltarea Bucureștiului include multe componente, iar una dintre acestea, în opinia mea, este și regândirea modului în care utilizăm spațiile publice, mai ales pe cele abandonate”, a spus Sebastian Burduja, detaliind că în ultimul an, a vorbit și despre „Cartierul Energiei”, dar și despre proiectul de regenerare urbană pentru Casa Radio sau despre parcul care poate fi realizat în zona Palatului Parlamentului și sediului Academiei Române.
„Bucureștiul are foarte multe de oferit locuitorilor săi, dar totul trebuie cuplat cu o viziune administrativă clară. A administra Bucureștiul nu înseamnă doar micromanagement, ci și a da o direcție clară de dezvoltare și a veni cu proiecte curajoase. Felicit ELCEN pentru pasul făcut astăzi și sper ca, în următorii ani, Cartierul Energiei să devină o realitate și un exemplu”, a scris ministrul Energiei, pe contul de Facebook.
Citiți și:
Marcel Ciolacu: „Ne gândim la soluții pentru a menține pentru mai mult timp prețul PLAFONAT la gaz”
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …