Zeci de mii de trupe americane au fost desfășurate în mai multe state aliate NATO pentru a descuraja agresiunea rusă, se arată într-o scrisoare scrisoare a preşedintelui SUA, Joe Biden, către preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi preşedintele Senatului, publicată vineri de Casa Albă, transmite News.ro.
Zeci de mii de trupe americane au fost desfășurate în mai multe state aliate NATO/FOTO: MaPN
Scrisoarea a fost trimisă ca urmare a „War Power Resolution”, legea federală care verifică puterea președintelui de a angaja SUA într-un conflict fără acordul Congresului.
„Furnizez acest raport consolidat suplimentar, pregătit de administraţia mea şi în conformitate cu Rezoluţia privind puterile de război (Legea publică 93-148), ca parte a eforturilor mele de a informa Congresul cu privire la desfăşurarea de forţe armate ale Statelor Unite echipate pentru luptă”, precizează preşedintele Joe Biden.
Potrivit raportului, 80.000 de soldați au fost trimiși în mai multe state aliate NATO pentru a descuraja noua agresiune rusă
Încă de la începerea conflictului din Ucraina în 2022, Biden a decis trimiterea de trupe americane în țările NATO din estul Europei, pentru a întări flancul respectiv.
Liderii NATO au convenit în martie 2022 să înfiinţeze patru grupuri de luptă multinaţionale suplimentare de-a lungul flancului estic al alianţei, inclusiv unul condus de Franţa în România. Unitatea, staţionată la Cincu, va deveni o brigadă de 4.000 de oameni până anul viitor. Ea include trupe din Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia şi SUA.
Pe lângă scutul de la Deveselu, se lucrează pentru a transforma Baza de la Mihail Kogălniceanu în cea mai mare facilitate NATO, până în 2030. Kogălniceanu va găzdui peste 10.000 de soldaţi şi civili, dintre care o parte vor fi transferaţi de la baza americană Ramstein din Germania.
De asemenea, în scrisoarea trimisă de Biden se mai arată că „în sprijinul eforturilor de combatere a terorismului, Statele Unite continuă să colaboreze cu parteneri din întreaga lume şi în acest context, Statele Unite au desfăşurat forţe pentru a efectua operaţiuni de combatere a terorismului, precum şi pentru a consilia, asista şi însoţi forţele de securitate ale unor parteneri străini selectaţi în operaţiuni de combatere a terorismului”.