Casa Albă i-a transmis președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să-și „moderzeze critica” și să „semneze acel acord” după ce liderul ucrainean a declarat că Donald Trump că a căzut victimă „știrilor false” rusești, exprimându-și nemulțumirea față de excluderea Ucrainei din discuțiile de pace.
Volodimir Zelesnki și Donald Trump/FOTO: Profimedia
„Trebuie să-și modereze tonul și să semneze acel acord”, a declarat Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, într-un interviu pentru Fox News, referindu-se la un acord privind mineralele critice între SUA și Ucraina, care ar ajuta la sprijinirea Ucrainei în timpul războiului cu Rusia.
În același timp, Waltz a subliniat că există șanse ca diferențele dintre Statele Unite și Ucraina să poată fi reconciliate. Comentariile sale vin în contextul în care Statele Unite refuză să susțină un proiect de rezoluție la ONU, care marchează trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, rezoluție ce susține integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă agresiunea rusă, au declarat trei surse diplomatice pentru Reuters.
Această decizie reflectă o rupere tot mai evidentă între președintele Ucrainei, Zelenski, și președintele american Donald Trump, care încearcă să pună capăt rapid războiului din Ucraina și a cărui echipă a purtat discuții cu Rusia fără implicarea Kievului.
Conflictul reprezintă o criză politică majoră pentru Ucraina, care a folosit zeci de miliarde de dolari în ajutor militar acordat de administrația americană anterioară pentru a face față invaziei Rusiei și a beneficiat de sprijin diplomatic constant.
Proiectul de rezoluție pentru Adunarea Generală a ONU, obținut de Reuters, condamnă agresiunea rusă și reafirmă angajamentul „față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.
„În anii anteriori, Statele Unite au susținut constant astfel de rezoluții pentru un acord de pace just în Ucraina”, a declarat una dintre sursele anonime, care a adăugat că rezoluția este susținută de mai mult de 50 de țări.
Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice a SUA la ONU de la Geneva nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Peste 20% din teritoriul Ucrainei este sub controlul Rusiei
Peste 20% din teritoriul Ucrainei este sub controlul Rusiei, care câștigă constant teren în estul țării. Moscova a declarat că „operațiunea sa militară specială” este un răspuns la o amenințare existențială generată de dorința Ucrainei de a adera la NATO, în timp ce Ucraina și Occidentul consideră acțiunea Rusiei o anexare imperialistă.
Statele Unite au fost co-sponsori ai aproape tuturor rezoluțiilor ONU de sprijin pentru Ucraina împotriva Rusiei pe durata acestui conflict, cel mai mare pe sol european de la Al Doilea Război Mondial.
Deocamdată nu este clar care este termenul-limită pentru susținerea proiectului de rezoluție și este posibil ca Statele Unite să își schimbe opinia. Votul ONU, considerat un barometru important al sprijinului global pentru Ucraina în contextul în care administrația Trump pare să-și schimbe poziția față de războiul din Ucraina, ar putea să aibă loc și fără sprijinul SUA, dar acest lucru ar reduce șansele de a obține o susținere largă în cadrul Adunării Generale.
O a doua sursă diplomatică a declarat că „deocamdată, situația este că SUA nu vor semna” și că sunt făcute eforturi pentru a obține sprijin din alte țări, inclusiv din Sudul Global.
Moscova se bucură
Declarațiile vin după ce Kremlinul a afirmat că este de acord „absolut” cu Trump, care-l avertizase pe Zelenski să „acționeze rapid” pentru a încheia conflictul din Ucraina. „[Administrația Trump] vorbește despre necesitatea de a stabili pacea cât mai repede și de a o face prin negocieri”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru jurnaliști.
„Am menționat deja că această poziție este mai favorabilă pentru noi decât administrația anterioară și suntem de acord cu ea în totalitate”, a adăugat Peskov.
Peskov a atacat administrația Biden, afirmând că aceasta „nu a declarat niciun obiectiv pentru a iniția un proces de pace” și a vorbit „doar despre război”. De asemenea, a declarat că orice plan de a trimite trupe europene în Ucraina ca parte a unei misiuni de menținere a păcii ar fi inacceptabil pentru Rusia și că Moscova monitorizează astfel de propuneri cu îngrijorare.
Rusia pare să fie încurajată de atacurile dure ale lui Trump asupra lui Zelenski, pe care l-a numit un „lider groaznic”, „un comedian modest” și „un dictator fără alegeri”.
Într-o declarație care părea o amenințare subtilă și o schimbare șocantă față de politica SUA privind Ucraina, Trump a adăugat că „Zelenski trebuie să se miște rapid sau nu va mai avea o țară”.
Această ieșire extraordinară a venit după ce Trump sugera ieri că Ucraina ar fi fost vinovată pentru invazia ilegală a Moscovei din urmă cu trei ani.
Relațiile dintre SUA și Rusia sunt pe cale de a se îmbunătăți
Astăzi, Peskov a reiterat că relațiile dintre SUA și Rusia sunt pe cale de a se îmbunătăți și a dezvăluit că Moscova a acceptat să relanseze dialogul cu Washingtonul privind toate aspectele războiului din Ucraina.
„S-a decis să începem reluarea dialogului rus-american pe toate parametrii”, a spus Peskov, după ce cele două părți au purtat discuții la Riad, în Arabia Saudită, marți.
Un schimb de prizonieri între Rusia și SUA ar putea fi pe agenda discuțiilor, a adăugat Peskov, ca parte a acordului Moscovei și Washingtonului de a relua relațiile la toate nivelurile.
În timp ce relațiile dintre Washington și Kiev se deteriorează, aliații Kievului au semnalat sprijinul lor pentru Zelensky, respingând afirmațiile lui Trump ca fiind false și acuzându-l că joacă direct în mâinile lui Putin.
Fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, care a concurat cu Trump la recentele alegeri prezidențiale înainte de a-și sprijini campania pentru Casa Albă, a condamnat dur afirmațiile sale pe rețeaua socială X.
„Acestea sunt punctele de vedere clasice ale Rusiei. Exact ceea ce își dorește Putin”, a spus Haley, referindu-se la afirmațiile false ale lui Trump potrivit cărora Zelenski este un dictator și ar fi trebuit să organizeze alegeri, în ciuda legii marțiale.