O linie specială de comunicare, menită să dezamorseze crizele între Kremlin și Casa Albă, nu este utilizată în prezent, a spus Kremlinul miercuri, în contextul în care riscurile nucleare cresc în contextul celor mai mari tensiuni dintre Rusia și Vest din ultimele decenii.
SUA și Rusia nu folosesc așa-zisul telefon roșu în prezent FOTO Arhivă
Președintele rus Vladimir Putin a scăzut marți pragul pentru un atac nuclear ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenționale, la doar câteva zile după ce rapoartele au afirmat că Washingtonul a permis Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei, potrivit Reuters.
Marți, Ucraina a utilizat rachetele ATACMS din Statele Unite pentru a lovi teritoriul rus, profitând de permisiunea acordată recent de administrația în retragere a președintelui american Joe Biden, la a 1.000-a zi a războiului.
O linie de comunicare între Moscova și Washington a fost stabilită în 1963 pentru a reduce interpretările greșite care au alimentat Criza Rachetelor din Cuba din 1962, permițând comunicarea directă între liderii SUA și Rusia.
„Avem o linie specială securizată pentru comunicarea între cei doi președinți, Rusia și Statele Unite. Mai mult, chiar și pentru comunicare video”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția de știri TASS. Dar, întrebat dacă acest canal este folosit în prezent, el a spus: „Nu”.
SUA, acuzate de escaladarea conflictului
Moscova a spus că utilizarea rachetelor ATACMS, cele mai lungi rachete de rază pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei până acum, reprezenta un semnal clar că Vestul vrea să escaladeze conflictul.
Războiul, pe care Rusia l-a început cu o invazie la scară largă în februarie 2022, a transformat sute de orașe și sate ucrainene în ruine, a deplasat milioane de oameni și a ucis mii de civili, majoritatea ucraineni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut de mult timp Washingtonului și aliaților săi din NATO să permită utilizarea armelor de lungă rază, spunând că acestea sunt necesare pentru a distruge infrastructura militară și de transport esențială pentru eforturile de război ale Rusiei.
Moscova a spus că astfel de arme nu pot fi lansate fără suport operațional direct din partea SUA și că utilizarea acestora ar face din Washington un combatant direct în război, ceea ce ar provoca o represalii din partea Rusiei.
Situația amintește de criza din 1962
Diplomații ruși spun că actuala criză între Moscova și Washington este comparabilă cu Criza Rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri ale Războiului Rece s-au apropiat cel mai mult de un război nuclear intenționat, și că Vestul face o greșeală dacă crede că Rusia va da înapoi în fața Ucrainei.
Kremlinul a spus că Rusia consideră armele nucleare un mijloc de descurajare și că doctrina nucleară actualizată este destinată să facă clar pentru potențialii inamici inevitabilitatea represaliilor în cazul unui atac asupra Rusiei.
Miercuri, Peskov a spus agenției de știri RIA că Vestul încearcă să impună o înfrângere strategică Rusiei, permițând Kievului să lovească adânc în Rusia cu arme fabricate în SUA.
„Și, desigur, ei folosesc Ucraina ca un instrument în mâinile lor pentru a atinge aceste scopuri”, a spus Peskov.