Conducerea autorității de reglementare în domeniul concurenței a transmis Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) un punct de vedere oficial în care și-a exprimat îngrijorările privind posibilele efecte negative ale proiectului de ordin lansat în consultare publică pe 18 martie, care ar introduce, dacă intră în vigoare în această formă, obligația operatorilor economici, inclusiv importatorilor, să afișeze adaosurile comerciale practicate pentru fiecare produs, la raft și online, a anunțat, marți, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.
Șeful Consiliului Concurenței a precizat, marți, la întrebările jurnaliștilor, că a scris oficialilor ANPC și a exprimat anumite îngrijorări cu privire la proiectul de ordin al autorității din domeniul protecției consumatorilor.
„Noi am trimis un punct de vedere către ANPC, în care am ridicat semne întrebare, să le spunem așa, deci care sunt temerile noastre sau ce nu ne-am dori să de întâmple. N-am dori să vedem o aliniere în sus a prețurilor. Deci în momentul când transparentizezi adaosul, dar ne e frică de faptul că momentul acela toată lumea se duce la adaosul maxim și, doi, ne frică să nu crească presiunea pe care marii comercianți o fac asupra furnizorilor mai mici. Deci, dacă eu sunt un mare lanț și văd că un furnizor mai mic a vândut mai ieftin unui concurent al meu, mă pot duce să-i spună: Ah, dacă i-ai vândut lui Metro, să spunem, mai ieftin, vreau și eu prețul ăla pe care l-ai dat concurentul lui meu”, a explicat președintele Consiliului Concurenței, într-o discuție cu presa cu ocazia conferinței „Concurența: soluții inovative în cadrul de reglementare”, organizată de instituție împreună cu Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței se teme de să nu vedem o aliniere în sus a adaosurilor – respectiv să zică unii: „Dacă ei pot să pună atât, de ce să pun eu mai puțin” – și să nu vedem presiune și mai mare pusă asupra micilor furnizori de către marile lanțuri care să ceară condiții la fel de favorabile cum au alte lanțuri.
„Lucrurile astea trebuie discutate cu ANPC. Eu vă asigur că vom discuta, vom discuta cu ANPC, cu Ministerul Economiei, din care face parte ANPC,-și vom vedea care va fi soluția finală”, a conchis Bogdan Chirițoiu.
Traseul proiectului de ordin
Proiectul de ordin fusese repus în consultare publică de ANPC pe 18 martie, după ce fusese retras temporar cu o zi înainte, și prevede obligația ca administratorii unităților comerciale să afișeze separat și vizibil adaosul pe care îl aplică fiecărui produs în parte, cu scopul ca românii să poată facă „alegeri raționale, în cunoștință de cauză”, atunci când fac cumpărături, în magazinele fizice și pe platformele online.
Dan Șucu, președinte Confederației Patronale Concordia, a criticat, miercurea trecută, proiectul de ordin inițiat de oficialii ANPC, în cadrul conferinței „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, evenimentul organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, la Palatul Cotroceni.
Contactat de Gândul pentru o reacție în acest context, președintele ANPC a precizat, pe 2 aprilie, că proiectul este încă în lucru. „Este la Comisia Europeană, așteptăm răspuns în 60 de zile. În acest timp negociem termeni juridici cu cei implicați, plus cele două ministere”, a declarat Cristian Popescu Piedone pentru Gândul.
Proiectul de ordin, publicat în consultare publică la jumătatea lunii trecute, a stârnit reacții puternice în mediul de afaceri, care a criticat prevederile propuse, anticipând consecințe nefaste pentru agenții economici, care vor avea efect de bumerang, cu impact asupra consumatorilor și asupra economiei românești.
Citiți și:
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …