The Economic Times: Warren Buffet obține PROFITURI, în timp ce alți investitori au pierderi substanțiale, pe fondul fluctuațiilor burselor

0
1
the-economic-times:-warren-buffet-obtine-profituri,-in-timp-ce-alti-investitori-au-pierderi-substantiale,-pe-fondul-fluctuatiilor-burselor
The Economic Times: Warren Buffet obține PROFITURI, în timp ce alți investitori au pierderi substanțiale, pe fondul fluctuațiilor burselor

Antreprenorul american Warren Buffet, președintele grupului multinațional Berkshire Hathaway, sfidează tendințele de pe piețele de investiții, reușind să obțină profituri substanțiale, în timp ce activele celor mai mulți miliardari sunt în scădere în 2025.

Legendarul investitor, în vârstă de 94 de ani, a obținut în primele luni ale acestui an profituri de 12,7 miliarde de dolari, iar activele totale depășesc 155 de miliarde de dolari, în pofida fluctuațiilor burselor internaționale, pe fondul tensiunilor comerciale declanșate de politicile de tarife agresive ale președintelui Donald Trump, conform publicației The Economic Times.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, bursele de la Wall Street au avut pierderi de circa 8.000 de miliarde de dolari. Cele mai recente scăderi ale valorilor activelor – de aproape 5.000 de miliarde de dolari – s-au produs în ultimele două sesiuni, în contextul impunerii de către președintele Trump a celor mai mari tarife comerciale din ultimul secol.

Vineri a fost o zi foarte dureroasă pentru investitori, în contextul în care pierderile burselor au atins nivelul de 329 de miliarde de dolari, cea mai mare scădere produsă după haosul din pandemie. Joi, cei mai bogați 500 de oameni ai lumii au pierdut în total 208 miliarde de dolari, ceea ce a marcat a patra cea mai grea zi din Indicele Miliardarilor realizat de grupul media Bloomberg în ultimii 13 ani și cea mai nefastă zi de după problemele înregistrate în 2020 din cauza pandemiei.

Cei mai mulți investitori au pierderi, Buffet progresează

Averea lui Elon Musk a scăzut cu 130 de miliarde de dolari în ultimele 12 luni, fiind acum la nivelul de 302 miliarde de dolari, iar Jeff Bezos a pierdut 45,2 miliarde de dolari, fiind acum la nivelul de 193 de miliarde de dolari. Directorul grupului digital Meta, Mark Zuckerberg, a pierdut 28,1 miliarde de dolari, activele sale având acum valoarea de 179 de miliarde de dolari, iar Bernard Arnault, președintele companiei LVMH, a înregistrat pierderi de 18,6 miliarde de dolari, având o avere estimată la 158 de miliarde de dolari.

Nici Bill Gates nu a scăpat de pierderi, valoarea activelor sale scăzând cu 3,38 de miliarde de dolari, până la nivelul de 155 de miliarde de dolari, fiind acum la egalitate cu Buffett.

Într-o perioadă în care cei mai mulți investitori au atitudini oscilante, Warren Buffett —prin intermediul companiei Berkshire Hathaway — are o perspectivă pe termen lung. A făcut manevre calculate, dar îndrăznețe, renunțând la acțiuni în domeniul tehnologiei informaționale, precum cele de la Apple și Bank of America, dar a accelerat investițiile în grupurile comerciale japoneze.

În ultimele luni, Buffett a amplificat cotele participative ale Berkshire pe principalele grupuri nipone aflate în ascensiune — Mitsui, Mitsubishi, Sumitomo, Itochu și Marubeni. Acestea sunt firme industriale care au roluri cruciale în economia Japoniei. Potrivit datelor preliminare, Berkshire deține acum o participație de 9,82% în compania Mitsui & Co., o cotă de 9,67% la firma Mitsubishi și de 9,29% la Sumitomo Corp. Participația la Itochu Corp. este de 8,53%, iar la Marubeni Corp. de 9,30%. În acest context, cota de piață a grupului multinațional Berkshire Hathaway a depășit 1.140 de miliarde de dolari, devansând companii precum Tesla și facilitând creșterea veniturilor lui Buffett.

Politicile lui Trump generează temeri privind recesiunea

Politicile bazate pe taxe comerciale agresive aplicate de președintele Trump au generat haos în rețelele internaționale de aprovizionare, afecând puternic încrederea investitorilor. Cota industrială a bursei Dow Jones a scăzut vineri cu 2.231 de puncte, ceea ce este cea mai accentuată devalorizare după luna martie 2020. Indicele S&P 500 a scăzut cu 6%, devarorizându-se cu 5.000 de miliarde de dolari în doar 48 de ore, iar cota Nasdaq a scăzut cu 5,8%.

Grupul de evaluare JP Morgan a redus estimările privind evoluția PIB-ului SUA în 2025 la o scădere de 0,3%, de la o estimare de creștere de 1,3%. Michael Feroli, economist-șef al companiei, anticipează acum o recesiune pe trimestrele trei și patru, de minus 1,0%, respectiv minus 0,5%.

Foto: Profimedia

Citește și:

ANALIZĂ Handelsblatt: Cum periclitează TRUMP stabilitatea financiară globală /Valoarea dolarului este în scădere, ceea ce afectează statutul monedei americane

VIDEO Ministrul francez al Economiei avertizează asupra CONSECINȚELOR politicii comerciale a lui Trump/ „Va afecta, în primul rând, poporul american”

VIDEO Fed avertizează asupra RISCURILOR economice, pe fondul „incertitudinii” /Powell evocă „efectele” taxelor impuse de Trump

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.