Fost prim-ministru și fost președinte al Partidului Național Liberal, Theodor Stolojan a analizat pentru ”Adevărul” rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidențiale.
Theodor Stolojan, fost prim-ministru FOTO arhiva Adevărul
Theodor Stolojan a fost prim-ministru între 16 octombrie 1991 și 18 noiembrie 1992 și președinte al Partidului Național Liberal (PNL) între 2002 și 2004.
”Nu cred că cineva se aștepta în România la un asemenea rezultat. Pe de altă parte, acest rezultat din primul tur demonstrează foarte clar că și în România deja se produc niște schimbări la nivelul societății și al persoanelor. Există deja această granularizare a societății care a ținut mai puțin seama de ce înseamnă grupări politice și a ajuns să reacționeze foarte mult pe baza convingerilor individuale. Un fenomen similar s-a întâmplat la Brexit”, a declarat Theodor Stolojan pentru ”Adevărul”.
Fostul premier consideră că este nevoie de o resetare a clasei politice din România după aceste alegeri.
”Trebuie trase învățăminte după ceea ce s-a întâmplat. Am participat săptămâna trecută la o dezbatere la Brașov. Iar acolo la un moment dat a apărut următoarea reflecție a unui om de știință străin, care spunea așa: ”Avem o problemă mare în prezent pentru că avem încă emoțiile din paleolitic, avem instituții de tip feudal și avem o tehnologie care parcă este creația lui Dumnezeu”. Partidele politice trebuie să înțeleagă și rolul cu totul nou al social media în determinarea convingerilor populației”, adaugă Theodor Stolojan.
Acesta a precizat și cum vede dinamica turului al doilea al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc duminică 8 decembrie.
”Îmi e clar care sunt deosebirile dintre cei doi candidați. Doamna Lasconi nu are absolut nicio îndoială că România trebuie să progreseze mai departe ca stat membru al Uniunii Europene, ca stat membru NATO. Legat de Călin Georgescu, celălalt candidat, am văzut o serie de declarații pe care, dacă va ajunge președinte, ar trebui să se gândească foarte bine dacă le afirmă din nou sau va renunța la ele, cum ar fi atitudinea față de Ucraina sau ideea că românii sunt servili Uniunii Europene. Nu mi-aș dori ca viitorul președinte al României să devină un al doilea Viktor Orban în structurile euro-atlantice”, mai precizează Theodor Stolojan.