Încercarea TikTok de a răsturna o lege care ar conduce la interzicerea sau vânzarea aplicației în Statele Unite începând cu începutul anului 2025 a fost respinsă.
Compania de social media sperase că o curte federală de apel va fi de acord cu argumentul său că legea este neconstituțională, deoarece ar avea un impact „colosal” asupra libertății de exprimare a celor 170 de milioane de utilizatori ai săi din Statele Unite.
Cu toate acestea, instanța a menținut legea, despre care a declarat că „a fost punctul culminant al unei acțiuni ample, bipartizane, a Congresului și a președinților succesivi”.
TikTok se va adresa Curții Constituționale
TikTok afirmă că va înainta acum lupta sa Curții Supreme a SUA, cea mai înaltă autoritate juridică a țării.
Statele Unite doresc ca TikTok să fie vândut sau interzisă din cauza legăturilor pe care le are cu statul chinez – legături pe care TikTok și compania mamă Bytedance le-au negat întotdeauna.
Curtea a fost de acord că legea a fost „meticulos elaborată pentru a se ocupa doar de controlul de către un adversar străin, fiind parte a unui efort mai larg de a contracara o amenințare substanțială la securitatea națională, reprezentată de RPC (Republica Populară Chineză)”.
Totuși, TikTok a declarat că nu este sfârșitul luptei sale legale.
„Curtea Supremă are un istoric bine stabilit de protejare a dreptului americanilor la libertatea de exprimare, iar noi ne așteptăm ca aceasta să facă același lucru în această problemă constituțională importantă”, a spus un purtător de cuvânt TikTok într-un comunicat.
Acesta a adăugat că legea se bazează pe „informații inexacte, defectuoase și ipotetice” și că o interdicție ar cenzura cetățenii americani.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2024 ar putea, de asemenea, să reprezinte o salvare pentru aplicație.
Deși a încercat fără succes să interzică TikTok în timpul primului său mandat în 2020, Trump a spus în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie că nu va permite ca interdicția TikTok să intre în vigoare.
Trump va fi învestit pe 20 ianuarie – cu o zi după ce legea prevede că TikTok trebuie să fie interzis sau vândut.
Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă el va respecta jurământul făcut înainte de alegeri.
Profesorul James Grimmelmann de la Universitatea Cornell a spus că președintele ales va fi „nevoit să înoate împotriva curentului pentru a oferi o amânare TikTok”.
„Sentimentul anti-China din Congresul SUA este foarte puternic, așa că există acum grupuri substanțiale din ambele partide care vor ca TikTok să fie restricționat de pe piața din SUA”, a declarat el pentru BBC News.
Utilizatori și rivali
Cazul a fost urmărit îndeaproape atât de utilizatorii TikTok, cât și de rivalii aplicației.
Tiffany Cianci, o susținătoare a micilor afaceri și creatoare de conținut pe TikTok, a spus că nu a fost „șocată” de decizia de vineri – dar a declarat pentru BBC News că nu va transfera conținutul sau prezența pe TikTok către platformele rivale, precum Instagram.
„Nu voi face ceea ce vor ei și să îmi mut conținutul pe platformele lor, unde nu este la fel de de succes, unde este mai probabil să fie cenzurat, unde am mai puțin control asupra publicului meu”, a spus ea.
Cu toate acestea, alte platforme se poziționează pentru un peisaj social media post-TikTok.
Meta, care deține Facebook, precum și Instagram, WhatsApp și Threads, a încercat să construiască rivali pentru videoclipurile scurte de pe TikTok în cadrul propriilor aplicații și a făcut schimbări pe care utilizatorii le-au comparat cu TikTok, având în vedere întrebările legate de viitorul aplicației în SUA.
Jasmine Enberg, analist principal la eMarketer, a spus că ar exista „o schimbare majoră” dacă apelul TikTok ar eșua la Curtea Supremă și ar fi impusă o interdicție.
Ea a spus că acest lucru „ar beneficia Meta, YouTube și Snap, în timp ce ar dăuna creatorilor de conținut și micilor afaceri care depind de aplicație pentru a-și câștiga traiul.”
Însă, TikTok nu va fi ușor de recreat, a spus Cory Johnson, strategul șef al pieței la Epistrophy Capital Research. Johnson a spus că modelele de învățare profundă alimentează motorul de recomandări al TikTok.
„Permiterea unei astfel de procesări complexe a inteligenței artificiale și a datelor mari la scara imensă a TikTok necesită o infrastructură tehnică colosală și costisitoare”, a declarat Johnson.
Acesta a afirmat că hiper-targetarea TikTok și legile privind datele din China prezintă riscuri semnificative și a indicat modificările aduse de Elon Musk algoritmilor platformei sale de social media X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, ca o poveste de avertizare.
În perioada premergătoare alegerilor din SUA, postările politice ale lui Musk au primit mai multe vizualizări decât toate anunțurile de campanie politică din SUA din setul de date de divulgare al X, a declarat Johnson.
„Avem o experiență foarte reală și foarte recentă în America cu o rețea de social media care își modifică algoritmii pentru a favoriza anumite voci”, a adăugat el.