Tinerele britanice care îl acuză pe Andrew Tate de viol și trafic de persoane au decis să rupă tăcerea, după ce autoritățile române i-au permis acestuia să călătorească în Statele Unite.
Frații Tate/FOTO:Arhiva
„Suntem șocate și simțim că suntem traumatizate din nou de vestea că autoritățile române au cedat presiunii administrației Trump și i-au permis lui Andrew Tate să călătorească prin Europa și în SUA”, au declarat cele patru femei într-un comunicat comun trimis Daily Mail.
Acestea au adăugat: „Nu ne rămâne decât să sperăm că autoritățile britanice vor lua, în sfârșit, măsuri și vor acționa pentru a asigura că acesta va fi adus în fața justiției în Marea Britanie.”
Avocații care le reprezintă pe presupusele victime au cerut guvernului britanic să intervină, spunând că „ar fi o abandonare completă a responsabilităților față de victime dacă ar rămâne pasiv și ar permite acest lucru să continue.”
„Autoritățile britanice trebuie să ia măsuri imediate pentru cere extrădarea lor în Marea Britanie, pentru a se confrunta cu acuzațiile de trafic de persoane și viol care sunt aduse în această jurisdicție”, a spus avocatul Matthew Jury, adăugând că faptul că frații Tate au fost lăsați să călătorească este „la fel de dezgustător pe cât este de descurajant.”
Frații Tate au părăsit România în jurul orei 5 dimineața (ora locală) prin Aeroportul Băneasa, după ce administrația Trump a făcut presiuni asupra autorităților române pentru a ridica restricțiile de călătorie impuse asupra lor, au relatat surse din București pentru BBC.
„Guvernul britanic știa că acest lucru ar putea să se întâmple și nu a făcut nimic”
Andrew (38 de ani) și Tristan (36 de ani) sunt bănuiți că au părăsit țara cu un avion privat, iar sursele spun că aceștia se îndreaptă spre statul Florida din SUA, având pașapoartele returnate de autoritățile române.
Această veste vine după ce oficiali din administrația Trump au presat autoritățile române la începutul lunii februarie pentru a ridica restricțiile de călătorie pentru influencerul auto-declarat misogin Andrew Tate și fratele său Tristan, care se confruntă cu acuzații penale în România.
Cei doi, care sunt cetățeni atât ai SUA, cât și ai Regatului Unit, au fost arestați în 2022 sub acuzația de trafic de persoane, abuz sexual, spălare de bani și formarea unui grup de criminalitate organizată. Aceștia neagă acuzațiile.
În plus, aceștia se confruntă cu acuzații de viol și trafic de persoane în Marea Britanie, iar o instanță din București a decis că aceștia pot fi extrădați în Marea Britanie, după o decizie finală în cazul lor în România.
Oficialii americani au adus în discuție cazul celor doi cu autoritățile din București într-o conversație telefonică la începutul lunii februarie, iar apoi a urmat o întâlnire între emisarul special al lui Trump, Richard Grenell, și ministrul de externe român.
O altă sursă a declarat pentru Financial Times că a fost făcută o solicitare pentru a returna pașapoartele fraților și pentru a le permite acestora să călătorească în timp ce așteaptă finalizarea procesului lor judiciar.
Mișcările fraților Tate au fost restricționate de la arestarea lor din 2022, aceștia petrecând trei luni în detenție, apoi fiind puși sub arest la domiciliu și ulterior împiedicați să părăsească țara.
Tinerele britanice care îl acuză pe Tate de viol și control coercitiv susțin că au fost victime ale violenței sexuale între 2013 și 2015, înainte ca acesta să devină cunoscut ca influencer.
„Este clar că există acum un risc major ca urmărirea penală a lui Tate pentru presupusele sale infracțiuni în România să nu mai continue, iar el ar putea folosi aceasta ca o oportunitate de a hărțui și intimida mai departe martorii și victimele sale, precum și de a răspândi în continuare o doctrină violentă și misogină în întreaga lume”, au spus victimele.
Matthew Jury, parte din echipa juridică a tinerelor, a comentat astfel faptul că frații Tate au fost lăsați să părăsească România: „Guvernul britanic știa că acest lucru ar putea să se întâmple de mai bine de o săptămână. Faptul că nu s-au luat măsuri pentru a preveni acest lucru este îngrijorător. Nu ne rămâne decât să sperăm că se va acționa acum.”
„Având în vedere că prim-ministrul Starmer se află astăzi în SUA pentru a se întâlni cu președintele Trump, poate echipa sa va profita de ocazie pentru a ridica această problemă în numele multor femei britanice care au acuzat că au fost violate și agresate sexual de Tate și care acum riscă să fie private de justiție”, a mai spus acesta.
DIICOT care-i investighează pe frații Tate a declarat într-un comunicat că dosarul lor nu a fost închis.
Frații vor trebui să se întoarcă în România la o dată ulterioară, termen estimat fiind sfârșitul lunii martie, potrivit jurnalistului Nick Thorpe, aflat în București.
Thorpe a spus că Andrew și Tristan Tate vor considera ridicarea restricțiilor de călătorie drept o „mare victorie”.
Potrivit DIICOT, singura modificare în caz este ridicarea restricțiilor de călătorie care interziceau fraților Tate să părăsească România.
Dacă aceștia nu se vor prezenta la audierile ulterioare din instanță în România, „acest lucru ar putea duce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură mai severă de privare de libertate”, se arată în comunicatul DIICOT.
Frații Tate au declarat anterior într-un comunicat că „rămân pe deplin dedicați să colaboreze cu echipa lor juridică pentru a explora toate căile legale disponibile în cadrul sistemului judiciar român. Singurul lor obiectiv este de a asigura că procesul legal este respectat și că nevinovăția lor este demonstrată în fața instanței.”
”Să vezi cel mai puternic om din lume sprijinindu-l pe presupusul tău abuzator este extrem de traumatizant”
Tate, un susținător al lui Trump, pe care l-a descris pe acesta drept „cel mai bun președinte din istorie”, a sugerat după alegerile din 2024 că dosarul său din România va fi acum respins, spunându-le fanilor săi „să urmărească acest spațiu.”
După victoria lui Trump, Tate a postat pe rețelele sociale: „PATRIARHATUL A REVENIT”, reiterându-și credința că femeile nu ar trebui să aibă dreptul de a vota.
Grenell a insistat că nu a existat „nicio conversație substanțială” între el și ministrul de externe român Emil Hurezeanu la Conferința de Securitate de la Munchen, dar a adăugat că-i susține pe frații Tate, „așa cum reiese din tweeturile mele publice.”
Premierul României, Marcel Ciolacu, a negat, de asemenea, că ar fi fost supus presiunii administrației Trump pentru a ridica restricțiile de călătorie impuse fraților Tate.
Victimele lui Andrew Tate au fost „absolut distruse” după ce au aflat că oficialii lui Trump au făcut lobby pentru ridicarea restricțiilor de călătorie împotriva influencerului.
Jury a declarat anterior pentru BBC Newsnight că victimele erau „distruse” când au auzit vestea.
„Sunt absolut distruse, dacă vă imaginați, acestea sunt femei care sunt victime ale unor abuzuri îngrozitoare și oribile. Să vezi cel mai puternic om din lume sprijinindu-l pe presupusul tău abuzator este extrem de traumatizant”, a spus Jury.
„Sunt complet derutate de ce administrația Trump a decis să se implice în acest mod”, a adăugat el.