Tiraspolul nu a dat un răspuns asupra sprijinului condiționat din partea UE. Chișinăul explică ce se întâmplă dacă îl refuză

0
1
tiraspolul-nu-a-dat-un-raspuns-asupra-sprijinului-conditionat-din-partea-ue.-chisinaul-explica-ce-se-intampla-daca-il-refuza
Tiraspolul nu a dat un răspuns asupra sprijinului condiționat din partea UE. Chișinăul explică ce se întâmplă dacă îl refuză

Premierul moldovean, Dorin Recean, afirmă că, dacă Transnistria, care a primit 20 de milioane de euro pentru resurse energetice până pe 10 februarie, nu va îndeplini condițiile pentru a beneficia de alte 64 de milioane de euro, va trebui să se descurce singură în contextul crizei energetice.

Premierul Dorin Recean susține că Tiraspolul trebuie să îndeplinească condițiile. FOTO: Gov.md

Întrebat ce se întâmplă după 10 februarie în regiunea separatistă prorusă Transnistria, dacă aceasta nu va accepta sprijinul condiționat, premierul Dorin Recean a răspuns că: ,,Există două scenarii. Primul este că ei acceptă următoarea etapă de ajutor din partea Uniunii Europene, însă pentru aceasta trebuie să îndeplinească condițiile corespunzătoare despre care am vorbit anterior. Dacă ei nu vor accepta să îndeplinească aceste condiții, atunci vor trebui să își găsească singuri o soluție. Ei încearcă să găsească o modalitate de a furniza gaze naturale. Și atunci în aceste condiții, statul Republica Moldova, prin Guvern, va veghea ca această tranzacție să corespundă atât legislației Republicii Moldova, cât și legislației internaționale”.

În data de 4 februarie, comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat în timpul vizitei la Chișinău că UE va oferi alte 60 de milioane de euro Transnistriei pentru acoperirea necesităților energetice până la mijlocul lui aprilie.

Condițiile ce trebuie îndeplinite

Acest ajutor este condiționat de mai multe aspecte, conform premierului Dorin Recean.

,,Acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune, și care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova până a fi valorificat ajutorul.

Un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune.

Companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie.

Excluderea consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin”, a punctat șeful Cabinetului de miniștri. 

20 de milioane de la UE

Din 1 februarie, Transnistria folosește resurse energetice de pe piața europeană, acestea fiind cumpărate din cele 20 de milioane de euro oferite de Uniune și livrate de compania Energocom de la Chișinău.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a adus mulțumiri atât președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și Chișinăului pentru reluarea livrărilor de gaze.

Moscova a lăsat-o fără gaze

Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor ’90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.