Emisarul SUA în Ucraina, generalul Keith Kellogg, l-a elogiat pe Volodimir Zelenski drept „liderul curajos și pus la încercare al unei națiuni aflate în război”, adoptând astfel un ton complet diferit față de Donald Trump, care l-a numit pe președintele Ucrainei „dictator”.
Trimisul special al lui Trump l-a lăudat pe Zelenski după vizita la Kiev FOTO Arhivă
Kellogg a părăsit Kievul vineri, după o vizită de trei zile. Pe rețelele sociale, el a spus că a avut „discuții ample și pozitive” cu Zelenski și „echipa sa talentată de securitate națională”. „O zi lungă și intensă alături de conducerea de vârf a Ucrainei”, a declarat acesta, citat de The Guardian.
Comentariile optimiste ale generalului contrastează puternic cu cele ale președintelui american și ale anturajului său, care l-au atacat dur pe Zelenski. Trump a susținut că Ucraina este responsabilă pentru declanșarea războiului cu Rusia și l-a acuzat pe Zelenski că face „o treabă groaznică”.
Vineri, Trump a revenit asupra subiectului, spunând că nu consideră esențial ca președintele Ucrainei să participe la negocieri. „Nu cred că este foarte important să fie în întâlniri”, a declarat Trump pentru Fox News. „Este acolo de trei ani. Face foarte dificilă încheierea unor acorduri.”
Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, care conduce vasta reformă guvernamentală a lui Trump, a susținut că acesta are dreptate să-l excludă pe Zelenski din discuțiile de pace cu Rusia, desfășurate în capitala Arabiei Saudite, Riad. Fără a furniza dovezi, Musk l-a acuzat pe liderul ucrainean că dirijează „o vastă mașinărie de corupție care se hrănește din cadavrele soldaților ucraineni”.
Kellogg este cunoscut drept cel mai pro-ucrainean membru al echipei de rang înalt a lui Trump. Cu toate acestea, diferențele de retorică sugerează o abordare haotică și contradictorie a politicii externe, din partea unei Case Albe care a abandonat Ucraina ca aliat și s-a poziționat public de partea Moscovei.
Zelenski a stârnit furia lui Trump afirmând că președintele american trăiește într-o „bulă de dezinformare a Kremlinului”. În ciuda divergențelor, vineri au apărut semne că negociatorii americani și ucraineni sunt mai aproape de a ajunge la un acord privind vastele resurse minerale ale Ucrainei.