Președintele SUA, Donald Trump, a reluat criticile la adresa omologului său din Ucraina, Volodimir Zelenski, afirmând că evită alegerile prezidențiale și că ar fi putut merge la reuniunea americano-rusă din Arabia Saudită dacă ar fi vrut, liderul de la Casa Albă acuzând și Uniunea Europeană că va recupera asistența oferită Kievului ca împrumut, spre deosebire de Washington.
”Pentru a opri războiul oribil din Ucraina, am vorbit cu președintele Putin și cu președintele Zelenski, iar echipele noastre au inițiat negocieri săptămâna aceasta, vreau să mulțumesc Arabiei Saudite”, a afirmat Donald Trump.
Liderul de la Casa Albă a reluat criticile la adresa președintelui Ucrainei, pe care l-a numit ”dictator”, și a Uniunii Europene.
”Gândiți-vă la acest lucru: un comediant cu un succes modest, președintele Zelenski, a convins Statele Unite să aloce 350 de miliarde de dolari pentru a intra într-un război care practic nu ar putea fi câștigat, care nu ar fi trebuit să înceapă și nu ar fi avut loc dacă eram eu președinte. Nu existau șanse și nu a început timp de patru ani. Este un război pe care el, fără Statele Unite, fără președintele Trump, nu l-ar putea rezolva fără implicarea noastră. De aceea, delegațiile și Arabia Saudită au făcut o treabă foarte bună. Statele Unite au cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa, iar banii Europei sunt garantați, își vor primi banii înapoi, sunt sub formă de împrumuturi, nu știe nimeni asta, eu știu”, a subliniat Trump.
”Acest război este mult mai important pentru Europa decât pentru noi. Există un ocean între noi. Noi ajutăm Europa, încercăm să o ajutăm. În plus, Zelenski recunoaște că jumătate din banii furnizați lipsesc. Nu știe nimeni unde sunt banii. A spus el. Este minunat! El refuză alegerile și este lent. Nu a fost invitat, este foarte supărat că nu a fost invitat. Ar fi putut veni dacă voia, dar problema lui este că nu a fost invitat în Arabia Saudită. Dar au trecut trei ani, nu au fost reuniuni sau conversații telefonice”, a subliniat Trump.
Anterior, Donald Trump a părut să atribuie Ucrainei, liderilor europeni și fostei Administrații Joe Biden responsabilitatea pentru circumstanțele care au condus la invazia militară rusă, respingând nemulțumirile privind absența de la negocierile actuale.
”Eu cred că am puterea de a opri acest război. Și cred că procesul decurge foarte bine. Aud oamenii vociferând că nu au fost invitați. Dar ei au fost acolo de trei ani, ar fi trebuit să îl oprească, ar fi trebuit să nu îl înceapă, ar fi putut ajunge la un acord. Eu aș fi putut negocia un acord favorabil Ucrainei, prin care ar fi primit aproape toate teritoriile, nu ar fi fost omorât nimeni, nu ar fi fost distrus niciun oraș, nicio cupolă aurită. Dar ei au ales să nu procedeze în acest fel”, a acuzat Trump.
În replică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Donald Trump trăiește într-un ”spațiu al dezinformării creat de Rusia”. Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a salutat, miercuri, eforturile Statelor Unite de oprire a războiului din Ucraina, dar l-a apărat pe președintele Volodimir Zelenski, contestat de Donald Trump.
Președintele Donald Trump l-a numit ”dictator” pe Volodimir Zelenski, miercuri, afirmând că activitățile sale sunt ”teribile”.
”Zelenski ar trebui să se miște mai rapid, altfel nu va mai avea nicio țară”, a afirmat Trump, într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.
Foto: Profimedia
Video: Casa Albă
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …