
Președintele Volodîmîr Zelenski și omologul său american Donald Trump au purtat o discuție telefonică, vineri, 4 iulie, în cadrul căreia au convenit să consolideze apărarea antiaeriană a Ucrainei, a anunțat liderul ucrainean.
Trump și Zelenski au discutat vineri la telefon despre apărarea antiaeriană a Ucrainei FOTO EPA-EFE
Apelul a avut loc în contextul intensificării campaniei aeriene a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv un atac nocturn în 4 iulie care a lovit Kievul și alte regiuni și în cadrul căruia cel puțin 23 de civili au fost răniți, transmite Kyiv Independent.
„Astăzi am discutat situația: atacurile aeriene rusești și, mai amplu, situația de pe linia frontului. Președintele Trump este foarte bine informat”, a informat Zelenski.
„Am discutat opțiuni pentru apărarea antiaeriană și am convenit să lucrăm la întărirea protecției spațiului aerian. Am căzut de acord asupra unei întâlniri între echipele noastre.”
Președintele ucrainean a precizat că cei doi lideri au discutat și despre potențialul industriei de apărare a Ucrainei și au analizat posibilitățile de cooperare directă cu parteneri americani.
„Suntem pregătiți pentru proiecte directe cu America și credem că acest lucru este extrem de necesar pentru securitate, în special în ceea ce privește dronele și tehnologiile conexe”, a adăugat el.
Trump i-a transmis lui Zelenski că SUA sunt dispuse să ajute Ucraina în privința apărării antiaeriene, în contextul intensificării atacurilor rusești, a relatat Axios, citând surse anonime. Convorbirea dintre cei doi ar fi durat aproximativ 40 de minute.
Această discuție a urmat unui apel telefonic între Trump și președintele rus Vladimir Putin, pe 3 iulie, în care Kremlinul a transmis că Putin a reafirmat că „Rusia va continua să își urmărească obiectivele” în războiul împotriva Ucrainei, în ciuda apelurilor SUA la încetarea focului.
Trump le-a spus jurnaliștilor, tot pe 3 iulie, că a fost „foarte dezamăgit” de conversația cu Putin.
„Nu cred că este pregătit… Nu cred că vrea să oprească acest război”, a declarat liderul de la Washington.
Apelul a venit și în contextul deciziei Departamentului Apărării al SUA de a suspenda livrările unor sisteme esențiale de armament către Ucraina, inclusiv rachete Patriot și proiectile de artilerie ghidate de precizie. Kievul a avertizat că întârzierea riscă să slăbească apărarea antiaeriană și să încurajeze Moscova.
În ciuda exprimării repetate a frustrării față de agresiunea continuă a Rusiei, administrația Trump nu a impus sancțiuni suplimentare și nici nu a aprobat ajutoare suplimentare pentru Ucraina de la preluarea mandatului, în ianuarie.
Deși Rusia și Ucraina au reluat discuțiile directe la Istanbul în acest an, cele două runde de negocieri — pe 16 mai și 2 iunie — au dus doar la schimburi de prizonieri, fără niciun progres către un armistițiu.