Trump vrea ca țările NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Ce spune despre sprijinul Ucrainei în război

0
4
trump-vrea-ca-tarile-nato-sa-cheltuiasca-5%-din-pib-pentru-aparare.-ce-spune-despre-sprijinul-ucrainei-in-razboi
Trump vrea ca țările NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare. Ce spune despre sprijinul Ucrainei în război

Echipa lui Donald Trump i-a avertizat pe liderii europeni că președintele le va cere membrilor NATO să cheltuiască 5% din PIB în apărare.

FOTO: EPA

În timpul campaniei prezidențiale, Trump amenința că va renunța să mai sprijine statele NATO care nu investesc suficient în apărare, dar și că va tăia ajutorul Ucrainei, forțând astfel Kievul să negocieze pacea.

În ciuda declarațiilor de la acel timp, Trump intenționează acum să sprijine Ucraina în continuare, potrivit unor oficiali care au asistat la discuțiile viitorului președinte cu liderii europeni.

În același timp, Trump le cere membrilor NATO să cheltuiască și mai mult în apărare, setând pragul la 5%. Pragul anterior, de 2%, era atins de 23 din cele 32 de state membre, potrivit Financial Times.

Una din persoanele care a asistat  la discuții au înțeles că Trump va stabili la 3,5%, și că plănuia să lege în mod explicit cheltuielile mai mari pentru apărare și oferta de condiții comerciale mai favorabile cu SUA.

„Este clar că vorbim de 3% sau mai mult pentru summitul [NATO din iunie de la] de la Haga”, a spus un alt oficial european informat despre planurile lui Trump.

Aliații NATO dezbat deja dacă să ridice ștacheta la 3%, însă multe state sunt îngrijorate de deciziile financiare pe care ar trebui să le ia.

SUA a investit anul acesta, 3.1% din PIB în apărare, iar în 2020, în ultimul an al mandatului republicanului, Pentagonul investea 3,4%.

Aliații principali ai NATO s-au întâlnit miercuri, 18 decembrie, cu secretarul general Mark Rutte și președintele Zelenski pentru a discuta despre cum se vor adapta în sectorul apărării în contextul revenirii lui Trump.

Scholz și Trump au avut joi o convorbire telefonică, în care au afirmat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei durează „de prea mult timp”, și este nevoie în consecință de o pace echilibrată și durabilă, scrie Agerpres.

Deși Trump crede în continuare că Ucraina nu ar trebui să devină membru al NATO și dorește încheierea imediată a conflictului, președintele crede că furnizarea de arme la Kiev după o încetare a focului ar asigura o „pace prin forță”, au adăugat oficialii.