
Ucraina a primit primul avion dotat cu un sistem de război electronic special conceput pentru a combate amenințările reprezentate de drone. Este vorba de avionul ușor SHARK, produs de firma ceho-slovacă SHARK.AERO, relatează Euromaidan Press. Vestea vine în contextul în care apărarea aeriană a Ucrainei riscă să fie copleșită de sutele de drone lansate de Rusia în atacuri zilnice, iar mijloacele alternative de a le combate nu dau mereu rezultate.
Avion Shark FOTO Captură X
Livrarea a fost raportată de analistul francez în aviație ATE CHUET în cadrul unei discuții cu un reprezentant SHARK.AERO la Salonul Aeronautic de la Paris din 2025.
„Am decis să creăm un model SHARK axat pe războiul electronic în Ucraina. L-am echipat cu o antenă pentru detectarea și urmărirea amenințărilor generate de drone. Putem detecta profilurile electromagnetice ale mai multor tipuri de drone, precum Shahed, Orlan etc. Odată detectate, le putem neutraliza cu ajutorul bruiajelor montate sub aeronavă”, a explicat un reprezentat al companiei.
Echipamentul de război electronic (EW) al Shark este format din două componente: una vizează sistemul de poziționare GNSS, iar cealaltă bruiază legăturile video și de control ale dronelor.
Fiind capabil să opereze la o altitudine de 1800 de metri, acesta are capacitatea de a suprima sistemele inamice pe o rază de 4,5 kilometri.
Dronele Shahed utilizează la rândul lor sisteme de navigație inerțială pe lângă GNSS, însă acestea au în principal rolul de a compensa mici devieri provocate bruiaje. Cum aceste sisteme acumulează erori în timp, bruiajul prelungit prin intermediul platformelor aeriene precum Shark poate devia semnificativ dronele de la traiectoriile lor-țintă.
Autonomia de croazieră a aeronavei la o viteză de 270 km/h este de aproximativ 2.000 de kilometri, iar în modul de economisire a combustibilului, aceasta poate rămâne în aer aproape 12 ore. Viteza maximă este de 300 km/h.
Shark este echipat și cu un sistem de parașute capabil să aterizeze în siguranță aeronava în caz de urgență, sistem care poate fi declanșat fie de pilot, fie de navigator. Pentru operațiuni la mare altitudine, include un generator de oxigen, permițându-i să zboare până la 5.500 de metri.
Citește mai multe despre: drone