Ucraina convoacă un diplomat american după suspendarea ajutorului militar. Anularea livrărilor i-au afectat semnificativ planurile de război

0
3
ucraina-convoaca-un-diplomat-american-dupa-suspendarea-ajutorului-militar.-anularea-livrarilor-i-au-afectat-semnificativ-planurile-de-razboi
Ucraina convoacă un diplomat american după suspendarea ajutorului militar. Anularea livrărilor i-au afectat semnificativ planurile de război

Ministerul ucrainean de Externe a chemat la sediul său un înalt diplomat al SUA pentru a discuta despre ajutorul militar american destinat Ucrainei, după ce administrația Trump a suspendat o livrare de arme planificată, invocând îngrijorări legate de diminuarea propriilor stocuri.

SUA au suspendat livările de arme pentru Ucraina/FOTO:Arhiva

Decizia reprezintă un pas înapoi pentru Ucraina, care încearcă să se apere în fața atacurilor tot mai puternice ale Rusiei, care a mobilizat 50.000 de soldați în apropierea regiunii Sumî, la granița cu Ucraina. Președintele Donald Trump a declarat că urmărește îndeaproape situația, în contextul temerilor legate de o nouă ofensivă rusă.

John Ginkel, adjunctul șefului misiunii Ambasadei SUA la Kiev, a avut miercuri o întrevedere cu Mariana Betsa, viceministrul ucrainean de Externe, la invitația ministrului Andrii Sybiha.

„Partea ucraineană a subliniat că orice întârziere sau încetinire în sprijinirea capacităților de apărare ale Ucrainei nu va face decât să încurajeze agresorul să continue războiul și teroarea, în loc să caute pacea”, se arată într-un comunicat al ministerului.

De asemenea, ministerul a punctat că „consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei și intensificarea presiunii transatlantice coordonate asupra agresorului sunt esențiale pentru asigurarea păcii și încheierea invaziei ruse”.

Suspendarea livrărilor – urmare a unei revizuiri a stocurilor Pentagonului

Statele Unite au anunțat că opresc temporar anumite livrări de arme către Ucraina, din cauza preocupărilor legate de diminuarea stocurilor proprii. Nu s-au oferit detalii despre ce echipamente anume vor fi reținute.

Unele muniții erau promise Ucrainei de administrația Biden pentru susținerea apărării în acest război care durează de peste trei ani. Această pauză reflectă o schimbare de priorități sub Trump și vine după o evaluare riguroasă a stocurilor militare americane de către Pentagon.

„Această decizie a fost luată pentru a pune pe primul loc interesele Americii, în urma unei revizuiri a sprijinului militar și asistenței acordate altor țări din întreaga lume”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Anna Kelly.

„Forțele Armate ale Statelor Unite rămân o putere incontestabilă – doar întrebați Iranul”, a adăugat ea.

Tirurile cu rachete au fost întoarse în port 

Decizia Statelor Unite de a suspenda livrările de arme către Ucraina a fost luată încă de la începutul lunii iunie, însă abia acum a intrat oficial în vigoare. Potrivit publicației Financial Times, care citează o sursă bine informată, unele transporturi de rachete erau deja în drum spre Ucraina, dar au fost redirecționate înapoi.

Jurnaliștii atrag atenția că această hotărâre a Washingtonului va afecta rezistența Ucrainei, care se baza pe aceste arme pentru apărarea antiaeriană și pentru contraatacuri pe linia frontului. Mai mult, vestea a apărut la doar trei zile după cea mai amplă ofensivă a Rusiei până în prezent.

„Ne bazam pe aceste sisteme, care ne fuseseră promise. Această decizie afectează semnificativ planificarea noastră militară”, a declarat pentru Financial Times un oficial ucrainean implicat în planificarea apărării, subliniind că pasul american pune în pericol infrastructura civilă expusă atacurilor.

Printre armele al căror transport a fost oprit se numără interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, obuze de artilerie de înaltă precizie și rachete destinate avioanelor de vânătoare F-16 ucrainene. Autoritățile americane justifică măsura prin riscul epuizării propriilor stocuri.

Ministerul Apărării de la Kiev a transmis că nu a fost informat oficial despre această decizie și analizează în prezent situația privind livrările.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha, a declarat luni că, în ultimul an și jumătate, Ucraina a avut doar două zile fără atacuri cu drone și rachete rusești, iar orice întârziere sau încetinire a sprijinului pentru capacitățile sale de apărare nu va face decât să încurajeze agresorul să continue războiul și teroarea, nu să caute pacea.

„Lipsa rachetelor antiaeriene Patriot va crește numărul loviturilor rusești reușite asupra orașelor ucrainene, ceea ce va duce la mai multe victime în rândul civililor. În același timp, lipsa rachetelor GMLRS va limita capacitatea de a lovi ținte adânc în spatele frontului operațional”, a explicat expertul militar de la Centrul de Strategii de Apărare de la Kiev, Viktor Kevliuk.

Acesta a adăugat că sursele europene și asiatice ar putea compensa o parte din reducerile americane, însă, în aceste condiții, armata ucraineană va avea de înfruntat dificultăți suplimentare.

Reamintim că, în cadrul summitului NATO de săptămâna trecută, fostul președinte american Donald Trump a sugerat că ar putea trimite Ucrainei mai multe sisteme Patriot, fără a preciza dacă este vorba de baterii întregi sau doar muniție, nici dacă livrările vor fi sub formă de ajutor sau vânzare.

Pentru a atenua impactul reducerii livrărilor din SUA, Ucraina a demarat recent programe comune de producție de armament cu aliați europeni precum Marea Britanie, Danemarca și Norvegia. În cadrul acestor inițiative, armamentul va fi fabricat fie în aceste țări, fie direct în Ucraina, cu finanțare din partea aliaților și expertiză tehnică oferită de partea ucraineană.

Trump încă are opțiuni pentru Ucraina

După summitul NATO de la Haga, Trump a spus că ia în calcul trimiterea unui număr suplimentar de rachete Patriot în Ucraina, la cererea autorităților de la Kiev, pentru a-și proteja cerul de atacurile cu rachete și drone rusești asupra orașelor.

Elbridge Colby, subsecretar american pentru politică de apărare, a afirmat într-un comunicat că Pentagonul „continuă să ofere președintelui opțiuni solide pentru a susține în continuare ajutorul militar către Ucraina.”

Trump încearcă să medieze pacea între Rusia și Ucraina, însă negocierile avansează lent, iar luptele continuă. Discuțiile directe dintre cele două părți au adus până acum doar schimburi de prizonieri.

Kievul și aliații europeni doresc ca Trump să crească presiunea asupra lui Vladimir Putin, susținând că președintele rus va accepta pacea doar dacă este forțat. Însă Trump consideră că cerințele ucrainene sunt nerealiste, ținând cont de realitățile de pe teren și de forța Rusiei.