UE încearcă să se pregătească pentru o posibilă revenire a lui Trump la putere în SUA. Au loc întâlniri strategice

0
4
ue-incearca-sa-se-pregateasca-pentru-o-posibila-revenire-a-lui-trump-la-putere-in-sua.-au-loc-intalniri-strategice
UE încearcă să se pregătească pentru o posibilă revenire a lui Trump la putere în SUA. Au loc întâlniri strategice

Înalți oficiali ai Uniunii Europene s-au întâlnit cu ambasadorii statelor membre pentru a discuta ce se va întâmpla dacă fostul președinte american Donald Trump va câștiga alegerile din SUA. Doisprezece diplomați UE au vorbit, sub rezerva anonimatului, despre acest subiect cu Politico.

Candidatul republican la președintia SUA, Donald Trump

„Ei sunt preocupați de comerț, dar mai ales de Ucraina”, a declarat un diplomat, adăugând că Bruxelles-ul prevede „schimbări dramatice în politica SUA înainte de inaugurare”.

Discuțiile s-au axat în special pe două aspecte de incertitudine în cazul câștigării alegerilor de către candidatul republican Trump: dacă Washingtonul va continua să sprijine Ucraina și perspectiva unor tarife mai mari pentru toate bunurile expediate în SUA.

Întâlnirile au loc într-un moment în care îngrijorările cu privire la posibilitatea unei reveniri a lui Trump la Casa Albă pătrund în cele mai înalte eșaloane ale puterii din UE. Grupuri mici de ambasadori din cele 27 de țări ale UE s-au întâlnit joi și vineri, 24-25 octombrie, cu înalți funcționari de la Bruxelles, inclusiv cu șeful de cabinet al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Bjorn Seibert, și cu reprezentanți ai mai multor departamente ale Comisiei Europene care acoperă domenii care variază de la comerț la energie.

Presa a mai relata că UE a creat un „grup de răspuns rapid” pentru a se pregăti pentru consecințele alegerilor din SUA. Cei 27 se așteptă la o ripostă puternică asupra comerțului dacă republicanul câștigă.

Cei trei diplomați au declarat publicației că discuțiile au atins și relația UE cu China, întrucât Trump este hotărât să se confrunte în continuare cu Beijingul.

Chiar dacă președinția candidatei democrate Kamala Harris în SUA nu va fi la fel de „distructivă” precum o potențială administrație Trump, executivul UE vrea să arate că ia în considerare toate scenariile posibile.

„Ne pregătim cu adevărat pentru alegerile din SUA. Sunt luate în considerare toate rezultatele posibile. Ne străduim să menținem un parteneriat strâns cu SUA”, a declarat reprezentantul Comisiei Europene, Arianna Podesta.

Trump a avertizat că nu va apăra aliații NATO care cheltuiesc mai puțin de 2% din PIB pentru apărare și a amenințat că va impune tarife de 10-20% la toate importurile pentru a readuce locuri de muncă în SUA. De asemenea, el a făcut în mod repetat declarații contradictorii despre războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și sprijinul pentru Kiev.