Comisia Europeană le cere marilor platforme digitale să se mobilizeze pentru a evita interferențele în scrutinul parlamentar programat în Germania în februarie, pe fondul procedurilor declanșate din cauza alegerilor prezidențiale desfășurate în România.
”Pot confirma că în această după-amiază vom organiză împreună cu coordonatorul german privind Serviciile Digitale o conferință înaintea alegerilor din Germania, cu participarea platformelor digitale mari – Microsoft, TikTok, LinkedIn, Google, Snap, Meta și X, iar, ulterior, pentru a pregăti alegerile din Germania, vom organiza și un test de rezistență, săptămâna viitoare. Diferența este că testul de rezistență va analiza potențiale scenarii din sfera Legii Serviciilor Digitale și modurile în care ar reacționa platformele digitale la aceste scenarii specifice. Acestea sunt pregătirile active înaintea alegerilor din Germania”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, Thomas Regnier, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
”Este vorba de o reuniune de conștientizare, pentru a ne asigura că platformele digitale știu că au loc alegeri și pentru a ne asigura că aplică măsuri adecvate pentru a garanta că alegerile sunt libere, corecte și că rămân în mâinile cetățenilor. Da, noi am fost foarte clari, alegerile sunt o problemă națională, este în competența autorităților naționale, vor rămâne așa, singurul lucru pe care noi îl facem prin Legea Serviciilor Digitale este să ne asigurăm că platformele aplică sistemele necesare pentru a ne asigura că evaluează și atenuează potențialele riscuri, inclusiv asupra proceselor electorale”, a subliniat Thomas Regnier.
Comisia Europeană a intensificat monitorizarea platformei de socializare TikTok în contextul alegerilor din România. Oficialii Comisiei Europene au emis un ordin de ”păstrare a informațiilor” adresat platformei TikTok, în virtutea Legii Serviciilor Digitale, cerând păstrarea datelor referitoare la ”riscuri sistemice actuale sau previzibile” pe care serviciul online le-ar ”prezenta asupra proceselor electorale sau a discursului civic în Uniunea Europeană”.
Foto: Profimedia
Video: Comisia Europeană
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …