Uniunea Europeană pledează pentru renunțarea la combustibilul rusesc și vine cu un plan pentru relansarea energetică a Blocului comunitar.
Reprezentanții statelor membre UE s-au întrunit, săptămâna trecută, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, unde au discutat despre situația energetică, în urma încheierii tranzitului de combustibil rusesc prin Ucraina.
”Vicepreședintele reprezentant al Comisiei la anteriorul Consiliu pentru Afaceri Externe desfășurat săptămâna trecută a făcut o declarație de solidaritate energetică cu țările care nu au ieșire la mare și aceasta este o decizie pe care, acum, noi o vom implementa”, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-o conferință de presă desfășurată joi.
Uniunea Europeană depune eforturi în găsirea unei soluții optime pentru accesibilitatea prețului la energie, astfel încât încheierea acordului de tranzit să nu afecteze economia europeană.
Anna-Kaisa Itkonen a amintit de contactul apropiat pe care Uniunea Europeană îl are cu statele care ar putea fi cel mai afectate de lipsa combustibilului rusesc.
”În afară de asta, pot doar să reamintesc de eforturile noastre de a proteja infrastructura critică a energiei și vom lucra, întotdeauna, îndeaproape cu celelalte state membre pentru a garanta securitatea proviziilor de energie. Am menținut contacte apropiate cu Slovacia, cu Ungaria, cât și cu alte țări care sunt cel mai afectate de de încheierea tranzitului de combustibil”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Anna-Kaisa Itkonen a dezvăluit intenția Uniunii Europene de veni cu un plan prin care să renunțe complet la combustibilul provenit din Rusia.
”Suntem întotdeauna pregătiți să ne susținem statele membre prin planul de readucerii puterii Uniunii Europene. Pentru a încheia, vom veni, în curând, cu un plan pentru a renuța total la combustibilul fosil rusesc”, a adăugat Anna-Kaisa Itkonen.
Anterior, Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a cerut Uniunii Europene să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a relua tranzitul de gaze rusești către Europa.
„Le cerem să convingă Ucraina să reia tranzitul de gaze naturale”, a afirmat Viktor Orban.
”Noi nu am văzut creșteri specifice sau vârfuri ale prețului combustibilului de la începutul anului. Piețele s-au împărțit, în mare parte, cu acest tranzit când au impus măsuri de protecție pentru prețul combustibilului, mergând înainte. Nu am văzut nimic care ar fi, în mod special, îngrijorător pentru noi”, a comentat atunci Anna-Kaisa Itkonen.
Foto: Profimedia
Citește și: