Asocierea de constructori condusă de UMB, compania omului de afaceri român Dorinel Umbrărescu, a solicitat rezilierea unui contract recent semnat pentru un tronson montan de pe Autostrada „Unirii” A8. Reamintim că asocierea UMB – Euro Asfalt (Bosnia) a semnat în martie un contract de 6,14 miliarde de lei – circa 1,2 miliarde de euro – pentru proiectarea și execuția celor 38 de kilometri ai lotului 2A Ditrău-Grințieș din autostrada A8. La licitație asocierea condusă de UMB a fost singurul ofertant înscris în cursă.
UMB a transmis vineri către Compania Națională de Investiții Rutiere o solicitare de reziliere a contractului, susțin surse Gândul. Aceleași surse au explicat că ar exista „o problemă cu constituirea garanției de bună execuție.”
Mai exact, constructorul ar dori să depună o garanție de bună execuție de 0,5% din valoarea totală a contractului, față de 1,5%, cum apare în documentația scoasă la licitație și pe care acesta a câștigat procedura competitivă.
„UMB vrea doar 0,5 % din contract, dar legea nu permite modificarea de la 1,5 %, existând un contract deja semnat”, au explicat situația existentă sursele citate.
Rezilierea contractului poate fi făcută doar de către CNIR în această etapă
Solicitarea constructorului a fost respinsă de CNIR, astfel că UMB a transmis Companiei cererea de reziliere a contractului.
Situația de acum vine la doar două săptămâni după ce în presă au apărut informații preluate de pe grupuri de discuție de pe Facebook în care se vehicula cum că UMB oprește lucrările pe unele șantiere din cauza unor blocaje financiare.
Autoritățile au ieșit imediat și au reclamat că știrea e falsă, că programul de lucru al UMB este unul atipic – se lucrează trei săptămâni legate, apoi una e pauză, și că în teren constructorul e mobilizat cu peste 7000 de oameni. UMB nu a răspuns solicitărilor de a explica situația.
Contractul este pentru proiectarea și execuția lotului 2A Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii „Unirii”-A8 – un contract de 6,14 miliarde de lei (fără TVA), adică aproape 1,2 miliarde de euro – a fost semnat în luna martie cu Asocierea SA&PE CONSTRUCT (LIDER) – TEHNOSTRADE S.R.L. – EURO ASFALT D.O.O-SPEDITION UMB.
Asocierea condusă de UMB a fost singurul constructor care a depus ofertă la licitație. La acel moment contractul semnat devenise cel mai scump pentru un lot de autostradă din România.
Precedentul record fusese stabilit de Secțiunea 3 din A1 Sibiu – Pitești (37,4 km), unde contractul semnat este de 5,3 miliarde de lei, adică circa 1,06 miliarde de euro. Ulterior, recordul a fost preluat de tronsonul din Autostrada Transilvania ce conține tunelul Meseș – 1,32 miliarde euro.
SA&PE Construct, Tehnostrade și Spedition UMB sunt toate firme parte din grupul UMB al omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, unul dintre cei mai activi constructori de drumuri din țară. Lotul Ditrău – Grințieș are o lungime de 37,9 kilometri și trece prin județele Harghita și Neamț.
„Sunt peste 7.000 de oameni pe șantierele gestionate de UMB”
Reamintim că în apațiul public a apărut informația că UMB, cea mai mare companie din România în construcția de autostrăzi, va opri lucrările de construcție pentru autostrăzile A8 și A3, începând de săptămâna viitoare, pe perioadă nedeterminată. Informația a fost infirmată și de cptre Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Sorin Grindeanu a avut și el o reacție pe acest subiect, despre care a spus că este un caz de fake news.
„Astăzi, când vorbim pe șantiere, sunt peste 7.000 de oameni pe șantierele gestionate de UMB. Peste 7.000 de oameni lucrează. Dar ăsta este un caz tipic de fake news,” a precizat ministrul interimar al Transporturilor.
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI:
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …