Un bărbat din Lugoj care a contractat virusul West Nile printr-o înţepătură de ţânţar a ieşit din comă, după aproape 60 de zile

0
1
un-barbat-din-lugoj-care-a-contractat-virusul-west-nile-printr-o-intepatura-de-tantar-a-iesit-din-coma,-dupa-aproape-60-de-zile
Un bărbat din Lugoj care a contractat virusul West Nile printr-o înţepătură de ţânţar a ieşit din comă, după aproape 60 de zile

Un bărbat de 57 de ani a fost salvat de medicii din Timișoara, după ce a intrat în comă din cauza unei înțepături de țânțar, care i-a provocat o formă severă de encefalită West Nile.

Pacientul, alături de echipa medicală. FOTO: Facebook Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Un bărbat de 57 de ani a trecut printr-un adevărat coșmar după ce a fost înțepat de un țânțar, ajungând în comă din cauza virusului West Nile. După mai bine de două luni de luptă pentru viață, dintre care o lună petrecută pe patul de la Terapie Intensivă, pacientul a fost salvat de echipa medicală de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

A intrat în comă de la o înţepătură de ţânţar

Totul a început în luna aprilie, când bărbatul, originar din Lugoj, s-a prezentat la Spitalul Municipal cu febră și urinare frecventă. Inițial, medicii au considerat că nu este nevoie de internare, prescriindu-i un tratament cu antibiotice. După trei zile, cum starea lui nu s-a ameliorat, s-a întors la spital, iar în cursul nopții simptomele s-au agravat semnificativ, motiv pentru care medicii au decis transferul de urgență la Timișoara.

La Spitalul „Victor Babeș”, analizele de laborator au confirmat prezența virusului West Nile, iar cazul a intrat în atenția Direcției de Sănătate Publică, care a declanșat o anchetă pentru a identifica modul în care s-a produs infectarea, având în vedere că pacientul nu mai părăsise țara de mai bine de un an.

„Evoluția a fost una dramatică”

Starea bărbatului s-a deteriorat rapid, ajungând în comă profundă și prezentând semne neurologice severe, inclusiv aspect clinic de decerebrare, iar medicii i-au acordat un prognostic extrem de rezervat.

Timp de o lună, a fost monitorizat în permanență pe secția de Terapie Intensivă de o echipă multidisciplinară, care i-a aplicat un tratament complex ce a inclus ședințe repetate de plasmafereză, administrarea de imunoglobuline intravenoase, tratament neuroprotector și un program intensiv de recuperare medicală.

„Evoluția a fost una dramatică: comă profundă, semne neurologice grave, aspect clinic de decerebrare cu un prognostic extrem de rezervat. Timp de o lună, lugojanul a fost îngrijit în Secția de Terapie Intensivă de o echipă multidisciplinară de medici și a beneficiat de un protocol terapeutic complex: ședințe repetate de plasmafereza, administrarea de imunoglobuline intravenoase, tratament neuroprotector intensiv și un program precoce de recuperare medicală”, potrivit unei postări pe Facebook a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

Eforturile medicilor au dat roade, iar recent, bărbatul a ieșit din comă, a fost detubat și a început treptat să își recupereze funcțiile neurologice. Deși procesul de recuperare este lent, pacientul răspunde bine la tratamentele de reabilitare.

Riscurile infecţiei cu virusul West Nile

Virusul West Nile, transmis prin înțepătura de țânțar, poate provoca forme neuroinvazive grave, ce pot afecta creierul și sistemul nervos central, ducând la inflamații, convulsii, paralizie, comă sau chiar deces.

În lipsa unui vaccin, prevenția rămâne singura armă eficientă împotriva bolii.

Pentru a reduce riscul infectării, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă utilizarea substanțelor repelente pe pielea expusă, purtarea hainelor cu mâneci lungi și pantaloni lungi, mai ales în apropierea apelor sau a zonelor cu vegetație, și instalarea plaselor de protecție la ferestre și uși, pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor în locuințe.

De asemenea, folosirea insecticidelor în jurul casei poate contribui la reducerea riscului de înțepături.