Alexei Zimin, un celebru chef rus în vârstă de 53 de ani, stabilit de ani buni la Londra, a fost descoperit mort, marţi seară, la Belgrad, unde se afla pentru a-şi promova o carte.
Alexei Zimin îşi promova noua carte la Belgrad. Foto Instagram/Alexei Zimin
Informaţia a fost confrmată de mai multe surse, inclusiv de un restaurant din Londra unde este confondator, care a transmis un mesaj pe contul de Instagram al localului, scrie Agerpres citând AFP.
„Alexei Zimin, chef al restaurantului ZIMA, a decedat. În timpul unei vieţi remarcabile, Alexei a realizat multe lucruri: el a fost redactor-şef adjunct al revistei Afisha, a fondat Afisha.Food şi a lucrat de asemenea ca redactor-şef al Afisha World, GQ şi Gourmet. El a animat mai multe emisiuni culinare, a scris numeroase cărţi şi a lansat mai multe restaurante de succes”, este mesajul transmis pe contul Instagram al restaurantului.
Alexei Zimin se afla le Belgrad de câteva zile, pentru a-şi promova acolo cartea, „Anglomania”.
Potrivit unei surse apropiate anchetei, trupul său a fost găsit, marţi seara, în jurul orei 22.00, chiar de proprietarul apartamentului pe care îl închiriase în cartierul Vracar.
„Poliţia a intrat în apartament şi a constatat decesul. Procurorul a ordonat o autopsie cu toxicologie pentru a determina cauza exactă a decesului”, potrivit Parchetului, citat de BBC, adăugând că „nu există nicio circumstanţă suspectă” în acest deces şi că „apartamentul era închis din interior”.
Născut în Rusia în 1971, Alexei Zimin deschisese un restaurant gastronomic la Moscova, „Ragu”, precum şi alte câteva unităţi în capitala rusă, pe care el a părăsit-o după ce Rusia a invadat Crimeea, în 2014.
Alexei Zimin posta în mod regulat pe reţelele sociale mesaje în care se opunea războiului din Ucraina şi nu mai pusese piciorul în Rusia de când părăsise ţara natală.
Clubul său din Londra, Zima, organiza „diverse ateliere, petreceri și alte evenimente” și era extrem de popular printre rușii expatriați în Regatul Unit, fiind considerat drept un refugiu pentru cetăţenii etichetați de Kremlin drept „agenți străini” și obligați să plece în exil.