„Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă”. Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați la prezidențiale

0
3
„un-deceniu-de-mediocritate-politica-si-o-campanie-dezolanta”.-crin-antonescu-analizeaza-prestatia-principalilor-candidati-la-prezidentiale
„Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă”. Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați la prezidențiale

Crin Antonescu susține cǎ existǎ o criză de leadership politic în ultimul deceniu și cataloghează campania drept dezolantǎ. Fostul lider liberal i-a pus sub lupă pe principalii candidați pentru Cotroceni, într-o analiză pentru „Adevărul”.

Crin Antonescu e dezamăgit de calitatea candidaților pentru Cotroceni. FOTO: Inquam Photos

România intră pe ultima sută de metri înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale din noiembrie și decembrie, iar suspansul se menține la cote înalte, dincolo de cifrele sondajelor din ultimul timp. După două mandate la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis va lăsa locul unuia dintre cei 14 candidați înscriși pe listă.

Fost președinte al PNL între 2009 și 2014, Crin Antonescu a candidat în 2009 pentru cea mai importantă funcție din stat. Cu o vastă experiență, Antonescu, care a fost și președinte al Senatului României, între 2012 și 2014, a acceptat provocarea lansată de „Adevărul” pentru a analiza prestația principalilor candidați la fotoliul de președinte.

Din start, Crin Antonescu spune că a remarcat o anumită rezervă a electoratului, chiar o dezamăgire, în ce privește numele candidaților care vor ține capul de afiș al alegerilor.

„Nu avem motive de surpriză”

Mai întâi, o considerație generală, dacă îmi permiteți, observ o dezamăgire în legătură cu oferta candidaților prezidențiali, cu calitatea ofertei. Și mulți par surprinși. Eu cred că nu avem de ce să fim surprinși. Pentru că, între acești candidați la prezidențiale, noi avem trei din ultimii patru prim-miniștri ai României, inclusiv cel în funcție actualmente, avem președinții primelor cinci partide parlamentare actuale din România, avem un om, Geoană, care abia a ieșit dintr-o funcție foarte înaltă în structuri internaționale majore, deci avem, ca să spun așa, crema clasei politice românești. Cine e surprins și consideră slabă oferta, cred că trebuie să ia act de faptul că nu avem motive de surpriză. Avem motive de dezamăgire, dar este o dezamăgire care nu are motive să apară acum, ci care este de bună vreme expresia societății românești din punct de vedere politic”, spune Antonescu.

În opinia sa, cu două excepții, candidații actuali sunt printre vârfurile partidelor care i-au desemnat să intre în cursa pentru Cotroceni.

„Candidații sunt ceea ce partidele lor, dacă îi luăm acum pe cei care reprezintă partide, ceea ce partidele lor au considerat că au mai bun de oferit. Sigur că putem să discutăm și putem avea cu toții păreri. Eu, de pildă, cred că cel puțin Partidul Național Liberal și USR-ul aveau la îndemână variante mai performante, dar asta este o simplă părere. Alții pot avea altele”, adaugă el.

Candidați nepregătiți, campanie dezolantă

Campania electorală de până acum este mai degrabă una cenușie, iar candidații aparent copleșiți de miză, considerǎ Antonescu. 

„Cred, de asemenea, că sub aspectul campaniei, până în prezent, e un peisaj dezolant. Pentru că, cu foarte rare excepții punctuale și de moment, candidații par a fi dispuși să discute orice în afară de o viziune prezidențială. În cel mai bun caz vorbesc despre măsuri care țin de resortul constituțional al guvernelor și al majorităților parlamentare, iar în cea mai mare parte a timpului se cantonează, împreună cu cea mai mare parte a presei românești, în anecdotic și facil, considerând, probabil, că asta este o șansă electorală în plus. Eu nu cred, dar nu sunt nici candidat, nici consultant, sunt doar alegător”, punctează Antonescu.

În opinia sa, candidații resping confruntările televizate tocmai pentru că sunt slab pregătiți. Cu unele excepții, pe care Crin Antonescu le și numește în continuare.

Nu îi văd că sunt foarte dornici de confruntări. Presupun că, de exemplu, Mircea Geoană sau Cristian Diaconescu, să zicem, sau Ludovic Orban sunt mai dornici de confruntare electorală, tocmai pentru că n-au în spate un partid și pentru că, întâmplător, cei trei pe care i-am numit par totuși mai bine pregătiți decât alții pe subiectele strict prezidențiale. Dar, în general, apetitul pentru dezbatere și confruntare a dispărut de mult. Gândiți-vă că noi n-am avut nu doar o confruntare prezidențială la alegerile prezidențiale pentru 2019 sau la alegerile pentru primăria generală a Bucureștiului în 2024”, completează Antonescu.

Avem o criză de leadership

Practic, România a renunțat la o cultura dezabaterii, atâta cât a existat ea în anii ’90 și 2000.

Noi n-am mai avut, să nu exagerez, cred, de cel puțin 10 ani, o dezbatere nu neapărat la alegeri, o dezbatere între primul ministru și liderul opoziției în România. Deci cultura dezbaterii, care a fost și rămâne esențială într-o democrație sănătoasă, la noi a fost abandonată de mult”, susține el.

În opinia sa, actualii candidați sunt mai slabi decât cei care au candidat până în 2015. Astfel, el vorbește de un deceniu al mediocrității:

„Dacă mă gândesc la Băsescu, la Ponta, la Iohannis chiar, în momentul când a apărut la vârful politicii, la alți oameni, să nu-i mai numesc, care erau imediat în preajma acestor lideri până în 2014, atunci, făcând o comparație, sunt tentat să spun că deceniul din urmă a fost un deceniu de mediocritate.

Ciolacu a învățat multe, dar și-a atins limitele

Crin Antonescu i-a pus sub lupă pe cinci dintre cei 14 candidați – Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi și George Simion.

„Cred că domnul Ciolacu a făcut eforturi cu o anumită eficacitate, eficiență, să intre într-un rol greu de lider al celui mai mare partid, de prim-ministru, acum de candidat la președinție. N-am sentimentul că PSD-ul ar fi avut neapărat candidați mai performanți decât domnia sa, dar nu pot spune că aș fi încântat dacă viitorul președinte al României s-ar numi Marcel Ciolacu. Pentru că și prestația, și discursul domniei sale, și, să spunem așa, experiența acumulată deja, și orizontul, și anvergura îl direcționează cel mult spre poziția de prim-ministru, mai puțin spre cea de președinte”, e opinia lui Antonescu.

Ciucă și Lasconi, submediocritatea întruchipată

Pe actualul lider PNL și candidat din partea liberalilor, Nicolae Ciucă, îl percepe mai degrabă ca pe un candidat mediocru.

„Domnul Ciucă e un caz destul de trist, având în vedere partidul în fruntea căruia se află. Am avut o decizie a președintelui Iohannis de a-l promova și președinte de partid și candidat la președinție. Sigur, o decizie pe care domnul Iohannis n-a impus-o cu forța sau cu altă forță decât cea a autorității președințiale, o decizie pe care cei din PNL au acceptat-o. După părerea mea, domnul Ciucă, un om cu meritele sale, cu calitățile sale, de neagă nimeni, n-are însă ce căuta pur și simplu, într-o poziție politică de asemenea anvergură. Din niciun punct de vedere”, e verdictul lui Antonescu.

La fel o percepe și pe Elena Lasconi, candidata PNL. În privința prestației și prestanței Elenei Lasconi, Crin Antonescu nu are niciun dubiu.

„USR, un partid care are un electorat foarte exigent, un electorat educat, un electorat ambițios, un electorat tânăr, a făcut la rândul său, după părerea mea, o alegere stranie. Pentru că dacă e vorba de discrepanțe între candidați și electorat, s-ar putea ca la USR distanța să fie mai mare chiar decât la PNL. În orice caz aș spune un lucru care poate să pară răutăcios, dar nu e. Cred că e o temă de meditație pentru electoratul de dreapta din România. Cum s-a ajuns în 2024 acei doi candidați care se revendică de dreapta, domnul Ciucă și doamna Lasconi, să fie, după părerea mea, sub nivelul Viorica Dăncilă, candidata PSD-ului, din 2019”, e percepția lui Crin Antonescu.

Geoană – intelectual fără o susținere organizată

Fostul secretar adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar avea un avantaj important față de Ciolacu, Ciucă și Lasconi. Este vorba în primul rând despre expertiza și prestanța lui Geoană, despre faptul că are relații la cel mai înalt nivel în SUA și NATO. Însă, Geoană are și minusurile sale, avertizează Crin Antonescu.

Mai departe, mai departe, avem pe Mircea Geoană, un independent la care este evident, după părerea mea, că bagajul de cunoștințe, de experiență, de statură intelectual e peste al celorlalți candidați, sau cel puțin peste al celor despre care am vorbit până acum. Dar are, la rândul domniei sale, alte vulnerabilități, alte puncte slabe și mai ales lipsa unei susțineri organizate, în sensul unui partid sau unei coaliții într-o asemenea bătălie”, explică Antonescu.

Pe de altă parte, e deocamdată greu de anticipat în ce măsură Mircea Geoană ar fi afectat de atacurile lansate la adresa sa în ultimele săptămâni de ceilalți contracandidați.

„Sper cǎ nu în George Simion și partidul sǎu stau șansele de viitor ale României”  

În ceea ce îl privește pe George Simion, Crin Antonescu nuanțează:

„Domnul Simion, n-am vorbit în mod intenționat, ca să spun așa, nu pentru că n-ar exista, nu pentru că n-ar fi un candidat redultabil, ci pentru că nu într-acolo se îndreaptă așteptările și căutările mele. Domnul Simion este un jucător politic, un personaj politic, am mai spus-o, cu merite incontestabile, din punct de vedere tehnic. Omul și cei de lângă el au construit un partid, l-au băgat în Parlament, astăzi sunt pe punctul de a obține un scor considerabil și la alegerile prezidențiale și la cele parlamentare. Astea sunt niște merite. Cred că Simion, în tăcere, face o campanie electorală până acum mai eficientă pentru electoratul său decât fac ceilalți tenori ai scenei publice”.

Dacă până nu de mult electoratul se împărțea în pro și anti-PSD, lucrurile au evoluat, consideră Crin Antonescu. Astfel, astăzi există mult mai multe nuanțe, iar puțini dintre alegători se limitează să judece în termeni atât de simpliști precum pro și anti-PSD. 

„Eu cred că electoratul nu se mai împarte în PSD și anti-PSD, ci în trei, în PSD, anti-PSD, occidental să-i spunem, și suveraniști, antisistem, e multă lume acolo, această împărțire în trei este destul de egală. Și asta îl va favoriza pe George Simion la momentul alegerilor prezidențiale. Sper însă că nu în George Simion și partidul său stau șansele de viitor ale României”, a mai spus el.

Crin Antonescu are un favorit surpriză, altul în afara celor cinci candidați cotați cu șanse reale să devină președinte.

„Am să spun că, pentru cine e nelămurit sau indecis, sau dezolat în fața urmelor la capitolul prezidențiale, totuși, domnul Kelemen Hunor este o alegere decentă. Este o alegere absolut onorabilă, dar sigur că probabil nu de satisfacție, mai ales pentru electoratul despre care am vorbit până acum”, mai spune Antonescu.