Filologul și eseistul Adrian Papahagi critică dur afirmațiile politicianului italian Matteo Salvini, care s-a poziționat de partea lui Călin Georgescu în contextul în care Biroul Electoral Central i-a respins candidatura.
Matteo Salvini/FOTO: EPA-EFE
La câteva ore după ce BEC a decis duminică să-i respingă candidatura lui Călin Georgescu, Matteo Salvini, un personaj controversat din politica italiană, a declarat despre decizie că este „în stil sovietic”.
„Candidatura lui Călin Georgescu, respinsă în România. O lovitură de euro în stil sovietic.
Mai întâi anulează – cu vot deschis – alegerile pe care le câștiga, apoi îl arestează, apoi chiar îl exclud din alegeri de teamă că va câștiga. Uitați de „reînarmarea Europei”, aici trebuie să o reînființăm pentru a apăra Democrația.
Liga este alături de numeroșii cetățeni români care, acasă și în Italia, sunt privați de dreptul la vot printr-un foarte grav furt de democrație”, a afirmat Salvini pe rețelele sociale.
Drept consecință, Papahagi l-a criticat pe politicianul italian pentru afirmațiile pe care le-a făcut, amintindu-i că Georgescu „a declarat zero euro cheltuieli de campanie anul trecut”, dar și faptul că a fost finanțat „de Rusia, prin intermediul unei asociații paramilitare mafiote, condusă de un anume Potra, acum fugar”.
„Minciuni, Salvini! Informează-te sau nu mai minți! Georgescu a declarat zero euro cheltuieli de campanie anul trecut. Apoi s-a descoperit că a fost finanțat de Rusia, prin intermediul unei asociații paramilitare mafiote, condusă de un anume Potra, acum fugar.
Ancheta a scos la iveală milioane de dolari și arme de război ascunse în casa lui Potra (mercenar în Congo, care primea bani pentru Georgescu de la o rusoaică din Abu Dhabi). Mai mult, Georgescu a fost spion pentru Securitatea lui Ceaușescu în anii 1980. Statul român a rezistat unei tentative de lovitură de stat! Alegerile vor avea loc în conformitate cu legea și democrația, după neutralizarea agentului rus”, a afirmat acesta.
Cine este Matteo Salvini
Matteo Salvini, politician de extremă dreaptă, este vicepremierul Italiei care a fost acuzat de abuz de putere şi privare de libertate pentru că a împiedicat, în 2019, timp de aproape trei săptămâni 147 de migranţi salvaţi de o navă a ONG-ului spaniol Open Arms să debarce în Italia
El este vicepremier şi ministru al transporturilor şi infrastructurii în guvernul condus de Giorgia Meloni.
Salvini s-a făcut remarcat în Europa mai ales în 2018 şi 2019 pentru abordarea sa dură faţă de migranţi şi faţă de operaţiunile umanitare din Mediterana Centrală.