În anii 1930, în Oradea, a fost construit Podul Teodor Neș pentru a lega zona Oancea de oraș, trecând peste liniile ferate Oradea – Episcopia Bihor.
Înainte să se construiască podul, accesul peste calea ferată se făcea pe o simplă cărare. Iar accesul dinspre bulevardul Ștefan cel Mare către Calea Bihorului și zona de dealuri se făcea peste calea ferată
În anii 1930, pe măsură ce cartierele de locuințe s-au extins, pentru a ușura accesul, a fost construită o pasarelă, o culee de din beton placate cui piatră și structură metalică pe doi piloni centrali din beton placat cu piatră.
Situația este însă complicată din anii 1980. Când era sistematizat bulevardul Ștefan cel Mare, atunci Calea Proletarilor, comuniștii analizau posibilitatea înlocuirii pasajului cu unul nou dinspre strada Lacu Roșu. Nu s-au făcut nici reparații și nici nu a început construcția. Între timp, revoluția din 1989 a venit și regimul comunist s-a prăbușit. Traficul feroviar, pietonal și auto sunt îngreunate din cauza acestui pod aflat în preajma cursul pârâului Sălbatic.
Podul a fost un pericol pentru șoferi și pietoni încă dinainte de anul 2000. În 2002, a fost limitat accesul mașinilor mai grele de 2 tone după ce a fost montat un cadru metalic de 2 metri înălțime și 1,8 metri lățime. În cele din urmă, fiind prea îngust și pentru automobilele mici, șoferilor li s-a acordat permisiunea să pătrundă numai în mijlocul carosabilului.
Deși s-au făcut încercări pentru a-l salva încă din 2011, pilonii și suprastructura fiind reparate, ca urmare a lucrărilor de electrificare a căii ferate, podul va fi demolat după aproape 100 ani. Nu mai corespunde standardelor infrastructurale actuale, gropile din asfalt au început să apară, iar circulația a încetinit. Șoferii se înțelegeau și așteptau să treacă de-o parte sau alta a podului, deși a fost lărgit gabaritul maxim admis la înălțimea de 3,5 metri.
În perioada reparațiilor nu a fost prevăzută o instalare a catenarei pentru electrificarea căii ferate aflate dedesubt. Proiectanții au optat pentru înlocuirea podului cu un pasaj subteran cu patru benzi de circulație, potrivit eBihoreanul.
Traficul auto a crescut și zona a devenit tot mai aglomerată.
Sursa Foto: Envato
Iulian Constantin are o experiență de peste 4 ani în presă după ce a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2019. A lucrat ca reporter TV, fotograf și a colaborat cu mai multe reviste și ziare. Hobby-urile …