Profesor la prestigioasa Princeton University, Grigore Pop-Elecheș explică, pentru „Adevărul”, la ce ar trebui să ne așteptăm, din vestul Europei și până în România și Ucraina, dacă Trump va câștiga alegerile.
Donald Trump în timpul mitingului organizat la Madison Square Garden FOTO: Captură Video X
O planetă întreagă e cu ochii pe Statele Unire ale Americii, unde pe 5 noiembrie, americanii se prezintă la urne pentru a-și alege noul președinte. Duelul va fi între republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris, iar sondajele arată că ar putea fi decis de câteva zeci de mii de voturi, la limită. Experții sunt de acord că rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii nu va avea efect doar asupra acestei țări, ci va avea reverbențe la nivel global.
Politologul Grigore Pop-Elecheș, profesor la Universitatea Princeton, este printre cei care consideră că ceea ce se va întâmpla la Washington va influența o lume întreagă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, profesorul român vorbește despre faptul că un eventual succes al lui Donald Trump ar putea să reprezinte o problemă la nivel global.
„Un mare semn de întrebare”
„Un mare semn de întrebare este ce se va întâmpla în cazul în care Trump câștigă alegerile în Statele Unite. Ne amintim că el a criticat NATO în mai multe rânduri și a spus că este dispus să facă pace cu Putin în 24 de ore. Din acest punct de vedere, toate țările de pe flancul estic al NATO ar fi influențate. Deci și România, pentru că face parte din alianță, face parte din NATO”, spune profesorul.
În Ucraina, în cadrul unor dezbateri tot mai ample, nu puțini sunt cei care cred că victoria lui Trump ar aduce avantaje. Speranța pornește de la faptul că Donald Trump ar cere Rusiei și Ucrainei să se așeze la masa tratativelor, iar în momentul în care Vladimir Putin ar refuza să încheie pace, Trump ar decide să susțină total Ucraina, inclusiv cu arme cu rază lungă de acțiune.
În schimb, profesorul Grigore Pop-Elecheș nu este convins că Donald Trump ar acționa astfel.
„E foarte greu de spus dacă și în ce privință se va ține de cuvânt. Să nu uităm că Trump a insistat pe ideea că poate să facă pace imediat între Rusia și ucraina. Problema este că o pace așa de rapidă nu e tocmai în avantajul ucrainenilor. În momentul de față, situația pe front nu este cea mai bună, iar ucrainenii ar putea fi cumva presați să facă pace într-un moment care nu le este propice. Mă tem că ucrainenii care cred că Trump e soluția, speră degeaba. Și mă tem că am spera degeaba”, mai spune expertul.
„O pace așa rapidă ar fi în avantajul Rusiei”
În analiza sa, Grigore Pop-Elecheș nuanțează:
„Problema este că o pace așa rapidă poate să fie numai în avantajul Rusiei, în momentul de față. Iar dacă luăm varianta în care Trump câștigă alegerile prezidențiale, aș spune că depinde și ce se întâmplă în Congresul Statelor Unite, în Camera Reprezentanților. Pentru că poate să câștige Donald Trump, dar republicanii să piardă acolo. Aș spune că e foarte important dacă Trump, în cazul în care câștigă, va avea controlul absolut, atât în Congres cât și la Casa Albă, atunci s-ar putea întâmpla tot felul de lucruri”.
În ce privește stafful lui Trump, Grigore Pop-Elecheș este sceptic. Donald Trump ar veni la Casa Albă însoțit de o echipă de consilieri care, în condițiile date, nu au o influență prea mare asupra sa.
„Nu știu dacă m-aș baza neapărat pe consilieri. Adică, vreau să spun că Trump s-a înconjurat în ultimul timp mai mult de yes meni, oameni care nu îndrăznesc sau nu vor să-i spună când exagerează. Totuși, spre deosebire de Rusia sau de China, în Statele Unite ale Americii există alte instituții care îl mai pot ține în frâu. Și atunci, din acest punct de vedere, s-ar putea să existe poate în armată unii generali importanți care să spună exact care sunt interesele țări, iar astfel să continue sprijinul american pentru Ucraina. Pe de altă parte, da, nu știe nimeni exact cât va respecta el ceea ce spune în campania electorală. Totuși, ca perspectivă, ar fi mai bine pentru Europa, România și Ucraina să câștige Kamala Harris. Ar fi mult mai multă predictibilitate, iar democrații au fost mereu pentru Ucraina, de partea Ucrainei”, adaugă profesorul român.
Pentru România ar fi mai bine să câștige Harris
Și în ce privește strict România lucrurile sunt clare, susține Grigore Pop-Elecheș. Kamala Harris a promis că va menține relațiile bune cu aliații din Europa, inclusiv cu cei de pe flancul estic. Acest lucru ar însemna că România va continua să aibă o relație privilegiată cu Statele Unite ale Americii.
Pe de altă parte, Grigore Pop-Elecheș a vorbit și despre cel mai negru scenariu, care însă nu e deloc imposibil să se concretizeze: o victorie a Rusiei în Ucraina, care ar duce la ocuparea unei părți a acestei țări.
„Acum depinde și care parte a Ucrainei o ocupă rușii. Pentru că, într-adevăr, dacă Rusia va reuși să controleze total sudul Ucrainei, atunci, în primul rând, pentru Republica Moldova va fi o problemă extrem de serioasă. Și dacă e o problemă pentru Republica Moldova, este și pentru România. Pentru că astfel de probleme n-au cum să nu ajungă și la noi. Ne-ar afecta din plin, chiar dacă indirect, prin Republica Moldova”, punctează profesorul.
La ce să ne așteptăm din partea rușilor
Din momentul în care Rusia și-ar atinge scopul în Ucraina, Putin ar fi evident tentat să ocupe și alte teritorii, crede Grigore Pop-Elecheș.
„Nu cred că există niciun fel de garanție că rușii s-ar opri în momentul respectiv, după ce și-ar atinge obiectivele anunțate de Putin. Sigur, poate că pe termen scurt s-ar opri, până când ar reuși să-și reorganizeze un pic armata și să-și revină după acest război, dar toată logica regimului Putin este de confruntare cu Vestul. Și, din acest punct de vedere, în momentul în care Vestul îi face cadou Ucraina lui Putin, eu cred că, pe undeva, concluzia care o va trage el nu este că, poate, Vestul este prietenos și că ar trebui să treacă la relații mai cordiale, de pace, ci că Vestul este slab și că poate fi controlat și manipulat în continuare”, subliniază Grigore Pop-Elecheș.
În schimb, profesorul român de la Princeton nu crede că Rusia lui Putin ar veni ca un tăvălug peste toată Europa, așa cum au atenționat unii experți. În schimb, rușii vor continua un război hibrid deja început cu NATO, chiar dacă vor evita o confruntare directă și un război convențional.
„Posibilitatea ca Rusia să vină peste toată Europa, cum zic unii, mi se pare totuși destul de exagerată. Pe de altă parte, pentru țările baltice, mai ales, pericolul ar putea fi cât se poate de real. Chiar dacă Rusia, într-adevăr, este slăbită serios după acest conflict cu Ucraina, pentru ruși ar fi foarte ușor să destabilizeze și să creeze provocări în Estonia, sau în Letonia, în țările baltice în general, ba poate chiar și în Polonia. Iar rușii consideră că țările baltice fac parte din fosta Uniune Sovietică, din lumea lor, așa că nu cred că sunt pregătiți să renunțe la ele. Și nici nu trebuie să le atace militar, le-ar destabiliza ușor printr-un război hibrid”, consideră Elecheș.
Vestea proastă este că, în opinia lui, Occidentul nu este suficient pregătit pentru a contracara acest război hibrid și pentru a descuraja Rusia să continue politica sa agresivă față de vecini care nu fac parte din NATO, așa cum sunt Republica Moldova și chiar Georgia. „Moldova și Georgia nu sunt protejate de NATO, nu fac parte din alianță, iar atunci ar fi pradă ușoară pentru ruși. Occidentul nu este pregătit să intervină pentru a le apăra”, încheie profesorul Grigore Pop-Elecheș.