Un vulcan activ din SUA dă semne de trezire: Oamenii de știință monitorizează cu atenție fenomenul

0
6
un-vulcan-activ-din-sua-da-semne-de-trezire:-oamenii-de-stiinta-monitorizeaza-cu-atentie-fenomenul
Un vulcan activ din SUA dă semne de trezire: Oamenii de știință monitorizează cu atenție fenomenul

Oamenii de știință sunt în alertă după ce o serie de cutremure au fost detectate în apropierea Muntelui Adams, unul dintre cei mai mari vulcani activi din statul Washington.

Muntele Adams. FOTO: Arhivă

Deși specialiștii nu consideră că o erupție este iminentă, activitatea seismică neobișnuită a determinat instalarea unor stații suplimentare de monitorizare, informează DailyMail.

Muntele Adams, un stratovulcan situat la aproximativ 90 km sud-vest de Yakima, este considerat o amenințare majoră din cauza riscului de alunecări de teren, avalanșe de resturi și fluxuri de noroi, care pot atinge viteze de până la 80 km/h.  Deși acest vulcan nu a erupt de aproximativ 1.000 de ani, „cu siguranță va erupe din nou”, avertizează specialiștii de la US Geological Survey (USGS).

Monitorizarea activității seismice a relevat nouă cutremure cu magnitudini cuprinse între 0,9 și 2,0, între septembrie și octombrie anul trecut. Potrivit USGS, Muntele Adams are de obicei doar un cutremur la fiecare doi sau trei ani, ceea ce face ca această creștere a activității să fie neobișnuită.

Deși aceste cutremure nu indică o erupție iminentă, cea mai mare amenințare pentru locuitorii din zonă rămân avalanșele, alunecările de teren și lahar-urile – fluxuri noroioase de rocă, cenușă și gheață, care „curg în aval ca betonul lichid”, conform USGS. „Vârful acoperit cu gheață ascunde volume mari de rocă instabilă, iar viitoarele alunecări de teren ar putea genera lahar-uri periculoase”, au precizat oficialii USGS.

Pentru a supraveghea mai atent activitatea vulcanică, cercetătorii au instalat trei stații suplimentare de monitorizare. „Acestea funcționează pe energie solară și ne vor oferi date esențiale despre activitatea seismică”, a explicat Holly Weiss-Racine, coordonator de informare la Observatorul Vulcanului Cascades (CVO).

„Acest lucru va îmbunătăți capacitatea noastră de a localiza cutremure mici cu mai multă certitudine și va ajuta la înțelegerea cauzei acestor cutremure. Rezultatele constatărilor noastre vor determina dacă sunt necesare acțiuni suplimentare”, au adăugat oficialii USGS.

Chiar dacă Muntele Adams nu a erupt de mii de ani, istoria sa geologică sugerează că viitoarele erupții vor fi cel mai probabil efuzive, caracterizate prin scurgeri lente de lavă, și nu explozive, ca în cazul altor vulcani din regiune. Cu toate acestea, experții subliniază că monitorizarea rămâne esențială. „Nu avem foarte multe informații despre Muntele Adams – el a fost monitorizat în ultimii 42 de ani, dar există de sute de mii de ani”, a adăugat Weiss-Racine.