Uniunea Europeană anunță planuri privind acumularea de stocuri de urgență de minerale ESENȚIALE – Financial Times

0
1
uniunea-europeana-anunta-planuri-privind-acumularea-de-stocuri-de-urgenta-de-minerale-esentiale-–-financial-times
Uniunea Europeană anunță planuri privind acumularea de stocuri de urgență de minerale ESENȚIALE – Financial Times

Bruxelles-ul spune că va acumula stocuri de urgență de minerale esențiale, pe măsură ce îngrijorările cresc cu privire la vulnerabilitatea UE la atacuri.

Proiectul unui document privind o strategie de stocare la nivelul UE, văzut de Financial Times, urmează să fie publicat săptămâna viitoare.

„UE se confruntă cu un peisaj de risc din ce în ce mai complex și în deteriorare, marcat de tensiuni geopolitice în creștere, inclusiv conflicte, impactul tot mai mare al schimbărilor climatice, degradarea mediului și amenințările hibride și cibernetice”, arată documentul.

Statele membre ar trebui să coordoneze aprovizionarea cu alimente, medicamente și chiar combustibil nuclear, a spus executivul UE.

De asemenea, s-ar accelera lucrările de creare de stocuri la nivelul UE de articole precum modulele de reparare a cablurilor „pentru a asigura recuperarea promptă după defecțiuni la cabluri de energie sau cabluri optice” și mărfuri precum minerale rare și magneții permanenți, care sunt cruciale pentru sistemele energetice și de apărare.

Mai multe cazuri de potențial sabotaj al cablurilor de comunicații subacvatice și al conductelor de gaz din ultimii ani au provocat îngrijorări cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii critice.

Strategia face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a îmbunătăți securitatea și reziliența blocului de 27 de țări. Luna trecută, generalul Carsten Breuer, Inspector General al Bundeswehr-ului, a avertizat că Rusia ar putea ataca un stat membru al UE în următorii patru ani.

Mediul cu risc mai mare a fost determinat de „activitatea crescută a hacktiviștilor, infractorilor cibernetici și a grupurilor sponsorizate de state”, se arată în document.

UE este, de asemenea, mai susceptibilă decât multe alte regiuni la efectele schimbărilor climatice, deoarece se încălzește de două ori mai repede decât media globală.

UE: Populația să stocheze provizii esențiale pentru cel puțin 72 de ore

Într-un raport comandat de UE în octombrie, fostul președinte finlandez Sauli Niinisto a spus că securitatea ar trebui considerată un „bun public.”

Bruxelles-ul ar trebui să „definească obiective pentru a asigura niveluri minime de pregătire în diferite scenarii de criză, inclusiv în cazul unei agresiuni armate sau al întreruperii pe scară largă a lanțurilor globale de aprovizionare”, a spus Niinisto.

UE a sfătuit, de asemenea, în martie, gospodăriile să stocheze provizii esențiale pentru cel puțin 72 de ore.

Blocul deține deja o flotă de avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, un avion de evacuare medicală și articole precum spitale de campanie și materiale medicale esențiale în 22 de țări ale UE, ca parte a efortului său de răspuns de urgență pentru dezastre naturale.

Comisia Europeană a declarat că va stabili o „rețea de stocare” pentru a îmbunătăți coordonarea între țările UE. Documentul UE arată că a existat „o înțelegere comună limitată a bunurilor esențiale necesare pentru pregătirea pentru crize, pe fondul unui peisaj de risc în evoluție rapidă.”

De asemenea, UE va începe să întocmească liste actualizate periodic de provizii esențiale, adaptate fiecărei regiuni și fiecărui tip de criză. Statele membre ar trebui să stimuleze mai bine sectorul privat să ajute la stocare, cum ar fi prin credite fiscale.

Blocul ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu aliații în ceea ce privește „depozitarea comună” și să se coordoneze mai bine cu NATO în ceea ce privește gestionarea resurselor și a infrastructurii cu dublă utilizare.

Nevoia de investiții în stocuri critice va fi, de asemenea, luată în considerare în propunerile pentru noul buget multianual, care urmează să fie prezentate la sfârșitul acestei luni.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.