Mai mult de 4.200 de persoane fizice și juridice s-au adresat în primele cinci luni ale acestui an asigurătorilor pentru deschiderea unui dosar de daună – doar ca urmare a furtunilor și inundațiilor produse, conform celor mai recente cifre date publicității miercuri de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Evenimentele meteo extreme au generat pagube semnificative atât locuințelor și bunurilor oamenilor, cât și utilajelor, proprietăților deținute de companii sau culturilor agricole, conform datelor deja agregate pentru primele cinci luni și este de așteptat ca numărul dosarelor de daună să fie și mai mare în perioada următoare, în special după evenimentele care au afectat de curând mai multe localități, arată reprezentanții UNSAR.
Peste jumătate din aceste dosare (cca. 57%) au fost deschise în baza asigurărilor pentru locuințe, în timp ce un sfert (25%) au în vedere mașini avariate și care, din fericire, erau protejate de polițe CASCO. De asemenea, 10% dintre dosarele de daună au vizat polițe dedicate companiilor.
„Așa cum s-a văzut chiar și acum câteva zile în București, și nu numai, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente și afectează grav atât locuințele, cât și afacerile. Per total, doar în primele cinci luni ale anului, mii de persoane și companii asigurate au suferit daune – dar au fost protejate financiar datorită polițelor. Este un nou semnal de alarmă privind nevoia de a trata riscurile cu mai multă responsabilitate. Chiar dacă suntem încă sub media europeană – în timp ce în Polonia 6 din 10 locuințe sunt asigurate, în România doar 2 din 10 beneficiază de protecție – interesul pentru asigurări este în creștere. Un procent de 55% dintre români declară că sunt interesați să își protejeze locuințele printr-o poliță, semn că tot mai mulți conștientizează importanța unei acoperiri financiare în fața riscurilor”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director General al UNSAR.
Cât au fost daunele plătite
În fața unor astfel de riscuri majore, protecția financiară oferită de polițele de asigurare devine esențială, spun reprezentanții societăților de asigurare, astfel că, fie că e vorba despre daune provocate locuințelor, autovehiculelor, echipamentelor industriale sau culturilor, soluțiile de asigurare contribuie la reducerea impactului economic și la susținerea redresării după producerea unor astfel de evenimente.
„Furtunile, inundațiile sau alte fenomene meteo extreme pot afecta pe oricine, indiferent de profilul sau dimensiunea bunurilor deținute. Anul trecut au fost achitate despăgubiri de peste 78 milioane lei doar pentru daunele produse de furtuni și inundații locuințelor asigurate. Aceste valori sunt într-o creștere accelerată, iar decizia de a ne asigura nu ar trebui să mai întârzie”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăți în cadrul UNSAR.
Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 6,5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.
Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.
Citiți și:
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …