Untul a devenit un produs de lux în toată Europa, potrivit Știrile PRO TV. Cum mai este puțin până la Crăciun, se muncește intens în cofetării și patiserii pentru a satisface comenzile.
Prețul din ce în ce mai mare al ingredientului necesar pentru preparatele dulci din făină le creează probleme cofetarilor.
Se scumpește untul, se scumpesc și produsele de patiserie din cauza producției scăzute de lapte
Prețul în medie al untului a urcat cu 25% față de luna septembrie. Cele mai mari creșteri de aproape 50% s-au înregistrat în Slovacia, Germania și Franța. Prețul untului în Franța este de 10 euro per kilogram. În septembrie, francezii plăteau 8 euro per kilogram.
Francezii sunt cei mai mari consumatori mondiali de unt și refuză să facă rabat când vine vorba de prepararea faimoaselor și delicioaselor croissante, existând o regulă de aur: NICIODATĂ margarină.
Clienții observă când patiseria sau cofetăria crește prețul la un desert și cu 5 cenți. Proprietarii de patiserii și cofetării, deși vor să-și facă clienții fericiți, au de ales între faliment și supraviețuirea afacerii pe termen lung.
Prețul este resimțit de clienții cu veniturile modeste. Scumpirea untului este cauzată de scăderea drastică a producției de lapte la nivel global, potrivit Știrile PRO TV.
Producția de lapte scade, fermierii care au vaci sunt taxați pentru CO2
Ziarul Financiar a avertizat din 2022 că producția de lapte va scădea de la an la an, iar „viitorul zootehniei este sumbru”. După pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, industria locală a resimțit din plin efectele scumpirilor în lanţ, de la energie la îngrăşăminte şi furaje pentru animale.
Din cauza costurilor prea mari și pentru că le este greu să găsească un medic veterinar disponibil, fermierii și-au tăiat vacile la scară largă în noiembrie 2022, au atras atenția Claudiu Daviţoiu, proprietarul Agroindaf Afumaţi, și Dimitrie Muscă, proprietar al Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici din judeţul Arad.
Potrivit CNN, fermierii din Danemarca trebuie să plătească o taxă anuală de aproximativ 100 euro per vaca pentru emisiile de CO2 care generează poluare atmosferică și încălzirea globală. După semnarea acordului climatic de la Paris, UE și-a stabilit un obiectiv pentru a reduce drastic emisiile de carbon până în 2050.
Animalele crescute la fermele din Uniunea Europeană produc, anual, mai multe gaze cu efect de seră decât toate autoturismele din statele membre, scria The Guardian în 2020.
Sursa Foto: Shutterstock
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan …