USR cere clarificări privind companiile din industria de apărare transferate de la Ministerul Economiei la MApN

0
10
usr-cere-clarificari-privind-companiile-din-industria-de-aparare-transferate-de-la-ministerul-economiei-la-mapn
USR cere clarificări privind companiile din industria de apărare transferate de la Ministerul Economiei la MApN

USR cere clarificări privind transferul companiilor din industria de apărare. Partidul atrage atenția că este nevoie de transparență, în contextul unor contradicții.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Senatorul USR Sorin Șipoș, membru în Comisia pentru apărare din Senat, solicită public ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, să explice stadiul și temeiul deciziei privind transferul companiilor din industria națională de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării, în contextul în care Guvernul și Președinția se contrazic flagrant pe acest subiect”, a transmis USR într-un comunicat de presă.

Formațiunea politică a mai indicat că „informațiile contradictorii transmise de oficiali de rang înalt afectează grav încrederea publicului și a aliaților noștri din NATO”.

Cerem Ministerului Apărării să răspundă clar la următoarele întrebări:

– Există într-adevăr această intenție de transfer?

– Care este lista exactă a companiilor vizate?

– Ce criterii au fost folosite pentru selecție?

– Care este calendarul estimat pentru implementare?”

Planul Rearm Europe 

Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat recnt transferul unor companii de apărare din subordinea Ministrului Economiei în subordinea MApN, în cadrul unei conferințe de presă la Cotroceni. Potrivit informațiilor publice, Ministerul Economiei are în subordine 25 de companii din industria apărării. 

Surse guvernamentale au precizat ulterior că vor fi transferate doar trei fabrici, decizia cu privire la selectarea acestora urmând să fie luată în ședința CSAT. Comunicatul ulterior ședinței nu a oferit însă detalii cu privire la acestea. 

Modificările vin în contextul planului Rearm Europe, urmând să fie folosite fonduri europene pentru modernizarea fabricilor.

Pe zona de Apărare, România vrea să aloce fonduri pentru dezvoltarea tuturor zonelor de apărare, inclusiv apărarea antiaeriană, dar și în ceea ce privește securitatea Mării Negre.

Potrivit ministrului Economiei, Bogdan Gruia, o lege în vigoare de la finalul anului trecut, va asigura că peste 80% din ceea ce comandă Ministerul Apărării va fi produs în companiile din România.